Gradovi

Krulj: Prihod Komercijalne u prvom kvartalu 1,4 milijarde

BEOGRAD, 7. maja (Tanjug) – Komercijalna banka u kojoj je država većinski akcionar završila je prvi kvartal ove godine sa prihodom od oko 1,4 milijarde dinara, što je više od pet puta bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prošle godine, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora te banke Vladimir Krulj.

BEOGRAD – Komercijalna banka u kojoj je država većinski akcionar završila je prvi kvartal ove godine sa prihodom od oko 1,4 milijarde dinara, što je više od pet puta bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prošle godine, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora te banke Vladimir Krulj.

Krulj je ukazao da je početkom godine Komercijalna banka dobila novi menadžment, koji je, kako je naveo, uveo visoke standarde upravljanja i poslovanja, kao i transparentnost u radu, u skladu sa zakonom i bankarskim pravilima.

Upitan da komentariše pripremu Komercijalne banke za privatizaciju, najavljenu za 2017. godinu, Krulj navodi da postoje ambiciozni razvojni planovi.

„Ti planovi se tiču regionalne ekspanzije, lansiranja novih proizvoda pre svega u sferi digitalnog bankarstva, kao i snažne uloge u rešavanju pitanja nenaplativih kredita (NPL-ova), a posebnu pažnju u svom razvoju, Komercijalna banka posvetiće malim i srednjim preduzećima, kao segmentu ekonomije sa velikim perspektivama rasta“, rekao je Krulj Tanjugu.

Govoreći o NPL-ovima, on je rekao da je Strategija za rešavanje problematičnih kredita koju je prošle godine usvojila Vlada Srbije usmerena na unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija u suzbijanju ovog problema na finansijskom tržištu.

Takođe, u fokusu je i uspostavljanje sistema koji će sprečiti njihovu akumulaciju do nivoa koji može imati negativne efekte na kreditnu aktivnost uz ugrožavanje potencijalnog ekonomskog rasta.

„Činjenica je da je dosadašnja realizacija ove strategije zaustavila rast nivoa NPL-ova, čiji je udeo oko 20 odsto ukupnih plasmana banaka“, rekao je Krulj, koji je i vanredni profesor na Univerzitetu u Luvenu (Belgija).

Prema njegovim rečima, Komercijalna banka je veoma zainteresovana za rešavanje pitanja NPL- ova i veoma je aktivna u implementaciji vladine Strategije za njihovo rešavanje.

„Posebno radimo na jačanju kapaciteta za smanjivanje NPL-ova, želimo da izgradimo lidersku poziciju u rešavanju ovog veoma bitnog pitanja za sektor u celini. Takođe, radimo i na privlačenju investitora koji bi bili spremni da otkupljuju NPL-ove po prihvatljivim cenama“, rekao je on.

Krulj je dodao da je analiza pokazala da je Komercijalna banka visoko kapitalizovana i likvidna, iako učešće problematičnih kredita predstavlja izvor rizika u domaćem bankarskom sektoru.

Njihov udeo, kako tvrdi, ne ugrožava stabilnost finansijskog sistema, posebno imajući u vidu pokrivenost tih kredita regulatornim rezervisanjima.

Krulj je podsetio da Vlada Srbije Strategiju za rešavanje NPL-ova realizuje u saradnji sa MMF, Svetskom bankom i EBRD-om, i poručio da će se ta saradnja nastaviti.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh