Svet

Kruz potukao Trampa, Klintonova u tesnom vođstvu

Rezultati glasanja za predsedničke nominacije u Ajovi

*Pobeda garantuje da će Kruz biti u prednosti i narednih nedelja u predsedničkoj trci *Naredni ispit za američke predsedničke nade biće sledeće nedelje u NJu Hempširu

Autor: S. D.

Vašington – Senator iz Teksasa Ted Kruz pobedio je na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Ajovi sa 28 odsto glasova milijardera Donalda Trampa, koji je osvojio 24 odsto glasova, dok je na trećem mestu senator iz Floride Marko Rubio sa 23 odsto glasova.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders bili su gotovo izjednačeni na prvom glasanju za stranačke predsedničke nominacije u Demokratskoj stranci. Prema pristiglim rezultatima sa 96 odsto biračkih skupova u Ajovi, Klintonova je osvojila 49,9 odsto glasova, dok je Sanders dobio poverenje 49,6 odsto birača. Zbog razlike od samo 0,3 odsto Sanders je proglasio rezultat izjednačenim. „Dok stojim ovde i osećam veliko olakšanje, zahvaljujem se Ajovi. Dobro razmislite kako izgleda Demokratska stranka i kako želimo da izgleda budućnost naše zemlje ako radimo naš deo posla u njenoj izgradnji“, rekla je Klintonova i dodala da će biti snažan zagovornik „prava žena, homoseksualaca, imigranata i prava na glas“.

Kruzova pobeda je grub udarac Trampu, koji se prošlih meseci „isticao“ kontroverznim izjavama o ženama i manjinama. Pobeda na prvim izborima garantuje da će Kruz biti u prednosti i narednih nedelja u predsedničkoj trci. Prvi naredni ispit je sledeće nedelje u NJu Hempširu, gde je nesporni favorit krajnje desnih birača kojima je prioritet nagli raskid sa politikom predsednika Baraka Obame, izvestio je AP, a preneo FoNet. „Večerašnja pobeda je pobeda hrabrih konzervativaca“, rekao je Kruz, čija je kampanja bila uperena protiv Vašingtona, lobista i medija. On je naglasio da je Ajova poslala poruku da kandidata republikanaca za predsedničke izbore i sledećeg predsednika SAD neće birati mediji niti establišment u Vašingtonu.

Tramp je čestitao senatoru iz Teksasa i rekao da je „počastvovan“ drugim mestom. Tramp je svoju slavu gradio kao televizijska zvezda na velikim skupovima, uz svesrdnu podršku medija i nacionalnih anketa i važio je u ponedeljak uveče pred glasanje za favorita republikanaca.

Demokratski kandidati su se suočili sa biračkim telom duboko frustriranim Vašingtonom. Iako je privreda poboljšana pod Obamom, mnogi Amerikanci nisu osetili boljitak, a tu su i nove terorističke pretnje u zemlji i inostranstvu koje su istakle pitanje nacionalne bezbednosti. Klintonova je ušla u predsedničku trku kao izrazito favorizovani kandidat demokrata. Birači su imali izbor između bogatog iskustva Hilari Klinton kao zaloga napretka i Sandersa koji propagira radikalne promene u korist običnih Amerikanaca. Mladi birači su velikom većinom podržali Sandersa.

Dva kandidata su se u međuvremenu povukla iz trke, piše Bi-Bi-Si. Naime, kandidaturu je povukao demokrata Martin O’Mali, bivši guverner Merilenda, izjavio je izvor blizak njegovom taboru. Bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, koji pripada republikanskim redovima, objavio je na Tviteru da će i on stopirati svoju kampanju.

Cilj ovog preliminarnog glasanja jeste da se u narednih nekoliko meseci odrede dva kandidata koja će predstavljati demokrate i republikance na predsedničkim izborima u novembru.

Koliko je glasova potrebno za kandidaturu?

Vašington – Da bi neko ove godine postao kandidat Demokratske ili Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD, potrebno je da na partijskim kongresima dobije polovinu plus jedan svih glasova delegata čiji izbor je upravo počeo glasanjem u Ajovi, odnosno ove godine 2.026 glasova kod demokrata i 1.051 glas kod republikanaca.

Stranke prema različitim kriterijumima određuju koliko će delegatskih glasova pripasti kojoj državi – demokratski kandidati u Ajovi bore se ove godine za podelu ukupno 44 glasa, a republikanski za ukupno 30. Kod demokrata pobednik u Ajovi dobija onoliko procenata delegatskih glasova sa koliko je procenata pobedio, a kod republikanaca je kriterijum u različitim državama različit – negde je kriterijum isti kao kod demokrata, negde pobednik dobija sve glasove.

Inače, najviše delegatskih glasova i kod jedne i kod druge stranke ima Kalifornija – kod demokrata 476, a kod republikanaca 172.

Kandidate i jedne i druge stranke za predsednika ne biraju partijske centrale nego birači na izborima u tzv. „kokusima“ i tzv. „prajmariz“. Ove godine se održava 17 glasanja u „kokusima“ i 50 glasanja u „prajmariz“, jer sem glasača u 50 američkih država glasaju i Amerikanci u inostranstvu kao i stanovnici američkih prekomorskih teritorija (koji ne mogu da budu birani). Kokuse organizuju same stranke, a „prajmariz“ savezne države. Kriterijumi za glasanje u kokusima i prajmariz različiti su od države do države.

U SAD postoji zakon prema kojem prethodni izbori za kandidate stranaka najpre moraju biti održani u državi NJu Hempšir. Ajova je isprednjačila protivno ovom zakonu, ali se opet zadržala u zakonskim okvirima, navodno zbog jedne nezgode koja se dogodila 1968. godine. Naime, za termin koji je za glasanje bio predviđen nije bilo dovoljno slobodnih hotelskih soba u glavnom gradu Ajove De Mojnu, pa je datum izbora pomeren tako da je Ajova isprednjačila pred NJu Hempširom. Pa je slučajni termin zadržan kao stalni. Ipak, Ajova navodno nije prekršila zakon jer glasanje u toj državi ima karakter kokus glasanja, što se ne smatra podjednako vrednim glasanjem sa prajmariz.

Partijski kongres Republikanska stranka će održati od 18. do 21. jula u Klivlendu, a Demokratska stranka od 25. do 28. jula u Filadelfiji.

R. Ćirković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh