Gradovi

Krvna osveta preneta sa Kosova u Švajcarsku

PRIŠTINA – Švajcarske vlasti su danas pred lice pravde izvele optuženog za ubistvo S. Eljšanija, koji je u maju 2013. godine ubijen u gradu Fras, u kantonu Fribur.

To je prvi put da se sudi nekom od pripadnika dva najzavađenija kosovska klana – Eljšani i Kelmendi – u čijoj obračunima je od 2000. godine dosad ubijeno ukupno 14 ljudi, piše prištinska „Koha ditore“.

To ubistvo, koje je zgrozilo švajcarsko javno mnjenje, pošto je žrva ubijena u prisustvu članova porodice, povezuje se sa krvnom osvetom.

Švajcarska policija i istražitelji su posle dve i po godine istrage, pred lice pravde izveli optuženog, čije ime nije navedeno.

Porodica Eljšani je iz sela Ozdrim kod Peći, a porodica Keljmendi iz Peći. Njihov krvavi sukob započeo je nakon poslednjeg rata na Kosovu.

S. Eljšani je bio 12 žrtva po redu iz te porodice, a ubistva su se nastavila i u 2013. i 2014. godini. Posle njegovog ubistva u Friburu, sukobi ove dve porodice su se nastavili i na Kosovu.

U centru Peći 13. oktobra 2013. ubijeni su Dž. Keljmendi i K. Kukaj, pucnjima iz kalašnjikova ispred jednog restorana. Oni su ubijeni iz automobila u pokretu koji je policija kasnije pronašla potpuno spaljenog.

Likvidacije se, međutim, ni tu nisu zaustavile. Peć je 21. marta 2014. ponovo potreslo novo ubistvo iz vozila u pokretu. Ovoga puta je iz džipa pucano kalašnjikovom u lokal pun ljudi. Ponovo su ubijena dva lica, a šestoro je bilo ranjeno. Ubijeni su V. Keljmendi, poznat pod nadimkom Ljara (28) i F.B. koji je možda bio slučajna žrtva.

V. Keljmendi je i ranije bio meta napada, pošto je bio sin Š. Keljmendija, ubijenog na misteriozan način u Peći marta 2013. i unuk Dž. Keljmendija.

Posle toga više nije bilo ubistava, ali je broj ubijenih u te dve porodice već dostigao 14.

Inače, krvavi obračuni porodica Eljšani i Keljmendi počeli su 2000. godine, kada je u Peći ubijen V.Eljšani, bivši pripadnik OVK, i to kada se vraćao sa suđenja na kome je njegova porodica optužila nekoliko osoba za podmetanje bombe. On je bio brat S.Eljšanija ubijenog 2013. godine u Švajcarskoj.

UNMIK policija je uhapsila ljude koji su napala porodicu Eljšani – bili su iz Albanije – i oni su priznali da im je za to platila jedna porodica. Istraga je kasnije pokazala da je u ubistvo umešana porodica Keljmendi.

Ali, bez obzira na sva ubistva, nijedno od njih nije dobilo epilog na sudu i čak nijedno lice nije zbog tih ubistava uhapšeno.

Pošto kosovski sudovi i policija ne uspevaju da rasvetle ubistva, članovi zavađenih porodica koriste kanon Leke Dukađina, prema kome se krv može oprati samo krvlju.

Iako se smatra zastarelim, ovaj zakonik i dalje je prisutan na Kosovu i severu Albanije.

Foto Tanjug, Boki (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh