• Novosti online

  Kuba odaje poštu Fidelu Kastru na godišnjicu smrti (VIDEO)

  Kuba danas dostojanstveno obeležava prvu godišnjicu smrti svog lidera Fidela Kastra, s jednim okom na istorijsku tranziciju koja će za manje od sto dana dovesti do kraja šest decenija braće Kastro, Fidela i Raula, na vlasti.

  Za odavanje pošte Kastru, nezaobilaznoj figuri Hladnog rata, preminulom u 91. godini, nisu planirane masovne ceremonije.

  U Havani će godišnjica biti obeležena bdenjem ispred univerziteta. Prisustvo njegovog brata, predsednika Raula Kastra, nije potvrdjeno, kao ni njegov odlazak u Santjago de Kuba, gde je položena urna s Fidelovim pepelom.

  Već nedelju dana širom zemlje se održava niz „političkih i kulturnih“ dogadjaja kojima se obeležava godišnjica „fizičke smrti“ oca kubanske revolucije.

  I zvanična terminologija pokazuje da je, iako mrtav, Fidel i dalje prisutan u duhovima generacija Kubanaca koji nisu znali ni za koga osim njega.

  „U celoj zemlji, iako prema njegovoj želji nema ni spomenika ni ulica s njegovim imenom, prethodnih dana su se pojavili bilbordi i grafiti sa sloganima „Fidel živi“ i „Mi smo Fidel“.

  Državne radio i TV stanice emituju novu pesmu u čast lidera, „Lovor i masline“, koju izvodi popularni kubanski pevač Raul Tores.

  Jutros je državna štampa na naslovnim stranama objavila crno-bele portrete Kastra.

  „U revolucionarnom radu, u uspehu revolucije, naši heroji žive i živeće večno“, citirao je „vrhovnog komandanta“ partijski list Granma.

  Fidel Kastro je vladao Kubom i prkosio SAD više od 50 godina, pre nego što je 2006. predao vlast bratu Raulu.

  Kada je prošle godine umro, proglašeno je devet dana žalosti, a urna s njegovim pepelom putovala je uzduž i popreko Kube kom prilikom su ga ispratili milioni Kubanaca.

  Fidel Kastro je revoluciju izveo 1959. i zbacio diktatora Fulhensija Batistu, a 2006. se povukao iz zdravstvenih razloga.

  Njegov brat Raul je posle prelaznog perioda od dve godine postao predsednik 2008. a njegov naslednik će biti odredjen na izborima u februaru sledeće godine.

  Najviše izgleda na tim izborima ima prvi potpredsednik i drugi čovek vlade Migel Dijas-Kanel.

  Raul Kastro će ipak i posle toga ostati na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com