Svet

Kubanci vratili Amerikancima raketu

Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, „Helfajer“ je laserski navođen projektil vazduh-zemlja, težak oko 45 kilograma, koji može da bude ispaljen iz helikoptera poput „Apača“ ili bespilotne letelice kao što je „predator“. Prema ranijim medijskim navodima, proizvođač rakete, kompanija „Lokid Martin“, bio je ovlašćen da izvozi projektil bez bojevog punjenja, za potrebe vežbi NATO-a. Kako je ranije jedan neimenovani američki zvaničnik rekao za AP, za grešku u transportu rakete, koja je završila na Kubi, odgovorni su „Lokidovi“ špediteri. On je naglasio je da SAD ne žele da bilo kakva odbrambena tehnologija ostane u nesavezničkoj zemlji, bilo da ona ima kapaciteta da je koristi ili ne i dodao da je prisutna velika zabrinutost da bi Kuba mogla da da pristup raketi nekim tehnički naprednijim zemljama.

Raketa je bila ispravno transportovana u Španiju, gde je korišćena u vojnoj vežbi, a zatim je krenula na zaobilazno putovanje kroz Španiju, Nemačku i Francusku, da bi završila na aerodromu „Šarl de Gol“ u Parizu. Sa njega je trebalo da bude vraćena natrag na Floridu, ali je umesto toga ukrcana na let „Er Fransa“ za Havanu nakon čega su američki zvaničnici zatražili od kubanske vlade da vrati raketu.

Kastro odlikovao ruskog patrijarha

Kubanski predsednik Raul Kastro dodelio je najviše nacionalno odlikovanje ruskom patrijarhu Kirilu, pozdravljajući njegovu ulogu u odnosima Kube i Moskve. Orden nosi ime Hose Martija, kubanskog nacionalnog heroja, dodeljen je na svečanosti u vladinoj Palati Revolucije u Havani, javile su svetske agencije. Ceremonija je održana nakon istorijskog susreta ruskog patrijarha i pape Franje. Oni su se u petak sastali u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh