• Gradovi

  Kuburović: Izbor sudija i tužilaca biće izmešten iz Skupštine

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da postoji saglasnost da se izmenama Ustava u oblasti pravosudja izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

  Nela Kuburović je za Radio-televiziju Srbije kazala da je jedina nedoumica oko sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veča tužilaca, odnosno o tome ko pored predstavnika sudija i tužilaca treba da budu članovi tih tela i koje će biti buduće nadležnosti ta dva organa.

  Dodala je da su do sada održana tri velika okrugla stola i da je do kraja godine ostala još jedna rasprava u Novom Sadu.

  „Na kraju se završava u Beogradu i nakon toga Ministarstvo pravde treba da sumira sva mišljenja i da izradi predlog nacrta amandmana koji će biti upućeni Venecijanskoj komisija“, kazala je Kuburovićeva.

  Upitana o trenutnom prikupljanju potpisa inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ da se izmeni krivični zakonik, odnosno da se uvede doživotna kazna za ubice i silovatelje dece, ona je kazala da je Ministarstvo pravde još 2015. godine počelo proceduru izmene zakonika i da su raspoloženi da prihvate mišljenje stručne javnosti.

  Govoreći o povećanju broja sudija i tužilaca, ministarka pravde je kazala da je u toku postupak za njihovo povećanje.

  Dodala je da će do kraja godine biti primljeno 160 pripravnika, prvi put nakon tri godine, kao i da će u toku sledeće nedelje biti raspisan konkurs.

  Komantarišući jučerašnju integraciju srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosudje, Kuburovićeva je kazala da je Beograd ispoštovao dogovor iz Brisela i da će sada Srbi na Kosovu i Metohiji imati veću pravnu zaštitu.

  „Najbitnije je da u sredinama gde je većina srpsko stanovništvo da će oni imati mogućnost da ostvaruju sudsku zaštitu pred srpskim sudijama. Novina je da će u krivičnim postupcima suditi srpske sudije“, izjavila je ona.

  Dodala je da će predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici biti Srbin, kao i da će Srbin predsedavati odeljenjem Apleacionog suda u Kosovskoj Mitrovici.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com