Gradovi

Kukan: Srbija napreduje u evropskim integracijama

STRAZBUR – Srbija napreduje u procesu integracije o čemu svedoči i otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, izjavio je član Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Eduard Kukan danas nakon usvajanja Rezolucije o Srbiji.

Kukan je u saopštenju istakao i da dijalog između Beograda i Prištine treba da bude nastavljen, a postignuti sporazumi moraju da budu ispunjeni i sprovedeni.

Kukan je rekao i da ga pridruživanje Srbije podseća na period kada su počeli pregovori sa Slovačkom i ocenjuje da Srbija ima još puno toga da uradi.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se usredsredi na jačanje demokratskih institucija, vladavinu prava, konkretno funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kukan je naveo da sloboda medija, koji su već duže vreme pod političkim pritiskom, ostaje i dalje veoma važno pitanje.

Srbija će, takođe, morati da reši svoje odnose sa Kosovom, smatra Kukan i dodaje da će to pitanje biti prisutno tokom celog pregovaračkog procesa.

Kukan smatra da je i Priština, kao i Srbija, napravila važan korak ka EU, i dodao da su, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosi između EU i Kosova „ojačani i dostigli institucionalni nivo“.

Kosovo ne sme da ostane izolovano, smatra Kukan istakavši da EU mora da stvori uslove koji će omogućiti inteziviranje međusobnih odnosa. Kukan to vidi kao šansu za brži razvoj Kosova, ali

navodi da će to, u svakom lsučaju, biti dug i težak proces.

On je dodao i da oba izveštaja imaju širi uticaj na region istakavši da je zadovoljan dobrim vestima sa Zapadnog Balkana.

Ključna stvar je da proces integracija napreduje i da se i Beograd i Prišitna koncentrišu na prioritete u pridruživanju, navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug, S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh