• Gradovi

  Kuljiš: Hrvatskoj potrebna reformska vlada, Srbe vidim sa HDZ

  Hrvatskoj je potrebna vlada koja će početi postepene strukturne reforme, izjavio je danas politički analitičar Denis Kuljiš.

  ZAGREB – Hrvatskoj je potrebna vlada koja će početi postepene strukturne reforme, izjavio je danas politički analitičar Denis Kuljiš.

  Kuljiš je u izjavi za Tanjug pred sutrašnje vanredne parlamentarne izbore u Hrvatskoj takođe istakao i da je u cilju boljih odnosa te zemlje sa Srbijom poželjnija pobeda Hrvatske demokratske zajednice.

  Prema njegovim rečima situacija ne može se reći da je ekonomska situacija perspektivna, ali da je barem zaustavljena u padu.

  „Ova vlada je stavila finansije pod kontrolu. Istovremeno je došlo do manjeg rasta industrijiskh aktivnosti, što ima više veze sa kretanjima unutar EU, ali činjenica je da vlada ništa nije pokvarila, a to je velika retkost i plus za vladu kada ništa ne pokvari”, rekao je Kuljiš.

  „Sada nam je potrebna vlada koja će početi postepene strukturne reforme, jer ovde možete da programirate ambiciozne liberalne ciljeve. To nije moguće sprovoditi u radikalnom obliku, pošto postoi veliki otpor javnosti“, rekao je Kuljiš konstatujući da bi za dva mandata buduće vlade, ukoliko pravac bude dobar, moglo „nešto i lepo da se uradi“.

  Kuljiš smatra da će ishod izbora biti neizvestan, ali da je sigurno da će stranke centra ostvariti rast.

  „Sve nas je zaprepastilo da se SDP, stranka levog centra, koja je uvek vodila politiku pomirenja, u kojoj nikada nisi znao ko je Srbin, a ko Hrvat, koja je bila stranka modernog hrvatskog društva, koja je bila optimistična stvar na istočnoevropskojh pozornici, preko noći zbog neumerenih ambicija njenog lidera, koji je shvatio da gubi izbore na ostalim političkim temama, odlučio da nacionalističku i rasističku propagandu“, rekao je Kuljiš.

  Konstatujući da je Milanović „uveo huliganizam u hrvatsku politiku“ Kuljiš je istakao da bi za hrvatsko društvo bilo najbolje kada bi ta opcija izgubila.

  „Pokazalo se da se sa nacionalizmom na Balkanu nikada ne gubi. To je žalosno, i zato bih voleo da na izborima izgubi, ne on, već ta opcija, da se pokaže da ne može na taj način voditi politika“, rekao je Kuljiš.

  S obzirom na činjenicu da je fokus predizbornih poruka, umesto na reformske planove i važna društvena pitanja, bio fokusiran na vređanje suseda i Srbije, Kuljiš smatra da bi pobeda HDZ-a doprinela boljitku odnosa u regionu.

  Naime, ne računajući poslednju vladu sa Tihomirom Oreškovićem na čelu, za Srbe su, kako objašnjava Kuljiš, najbolje bile one kadu su premijeri bili Jadranka Kosor i Ivo Sanader iz HDZ-a.

  „Te vlade su vodile politiku kako se u Evropi očekuje od nas da je vodimo. Stranka Milorada Pupovca je bila koalicioni partner u obe te vlade i u Kosorićinoj i Sanaderovoj. To nije samo posebi rešenje nacionalnih i ostalih prolema koji postoje, ali je dobar osigurač za neku međunacionalnu situaciju“, rekao je Kuljiš.

  Prema njegovim rečima mogućnost koalicije HDZ-a sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom Milorada Pupovca i dalje postoji, dok to nije slučaj sa SDP-om.

  „Čini mi se da je Milanović prešao neke granice uvreda koje mu ja ne mogu oprostiti, a pretpostavljam ni mnogi drugi“, zaključio je Kuljiš.

  Iznoseći postizborne prognoze, on je ukazao da su na prošlim izborima 2015. bila 23 poslanik u centru.

  „Prema sadašnjim ozbiljnim istraživanjima pokazuje se da bi mogao da bude rast do 27, gde bi se glasovi distribuirali među tim manjim strankama centra. Most će zadržati dosta, veliki je rast stranke Milana Bandića, kao i pokreta Živi zid Ivana Vilibora Sinčića“, rekao je Kuljiš.

  Govoreći o borbi između HDZ-a i SDP-a Kuljiš je ocenio da je stranka Andreja Plenkovića napravila dobar potez odlukom da ne pravi predizbornu koaliciju, jer time čuvaju slobodu za pravljenje postizbornih dogovora.

  „Ta odluka se zasniva na dugoročnoj ideji da ne treba taktizirati niti voditi računa o marginalnim grupacijama unutar svoje opcije, dodvoravati se kako bi se maksimizovao broj glasova“, rekao je Kuljiš.

  On je dodao da, s druge strane koalicija SDP-a, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske narodne stranke nije pokazala zadovoljavajući sinergijski efekat za Milanovićev tabor.

  Preview

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  Slide

  DENIS KULJIS

  DENIS KULJIS

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com