Novosti online

Курц: Аустрија разматра и војну помоћ Македонији

СКОПЉЕ – Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц одао је признање Македонији за приступ у решавању мигрантске кризе и отворио могућност да Аустрија и војно помогне у заштити македонске јужне границе према Грчкој.

У интервјуу македонској државној агенцији МИА, Курц је рекао да је за решавање мигрантске кризе неопходно да Европа поново успостави контролу над својим спољним границама, додајући да су тек пред њом изазови интеграције избеглица које је примила и решавање безбедносних ризика.

Македонија, истакао је шеф аустријске дипломатије, даје све од себе да заштити границу са Грчком са циљем да регулише прилив миграната и Аустрија високо цени те напоре и спремна је да помогне укључујући и војном подршком.

„Ми ћемо учинити све што можемо да помогнемо македонској влади у овој ванредној ситуацији. Зато је Аустрија послала 20 полицајаца”, рекао је Курц и додао да аустријско министарство одбране тренутно процењује могунћости да Македонији упути и војну помоћ.

Како напомиње МИА, Аустрија, једна од водећих средњоевропских земаља, покренула је питање безбедности европских граница и позвала Грчку да избеглицама које стижу у ту земљу више не даје дозволу да наставе пут ка северној Европи.

Портал Политико јуче је пренео да је Аустрија предложила успостављање војно-цивилне мисије ЕУ на Балкану као помоћ земљама тог региона у суочавању са избегличком кризом.

Позивајући се на садржај документа припремљеног за предстојећи ванредни самит ЕУ о избегличкој кризи, у који је имао увид, Политико наводи да је ЕУ одбацила ту идеју. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh