Gradovi

Kurc: Beskonačan priliv izbeglica nije moguć

MINHEN – Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ponovio je danas da beskonačan priliv izbeglica u Evropu nije moguć i da ako nema zajedničkog evropskog rešenja, Austriji ne preostaje ništa drugo nego da smanji priliv ljudi.

On je u intervjuu za Dojče vele rekao da je Austrija u stalnom kontaktu sa zemljama na zapadnobalkanskoj ruti jer smatra da se akcije moraju izvoditi koordinisano.

Potrebna je nova inicijativa a smanjenje priliva izbeglica duž Balkanske rute moglo da pomogne da se dođe do zajedničkog rešenja na nivou EU, kaže on.

„Zatvaranje granica bi prvenstveno bio signal krijumčarima, izbeglicama, prvenstveno takozvanim ekonomskim izbeglicama, da je Evropa preopterećena i da ne možemo da prihvatimo sve te ljude. To znači da bi generalno manje ljudi kretalo na put“, objašnjava Kurc.

Drugo, kako dodaje, time bi bitno porasla spremnost Grčke da dozvoli da joj se pomogne.

„Stvari bi se naprečac promenile ako Grčka ne bi bila tranzitna zemlja u kojoj se izbeglice ne zadržavaju ni 24 sata, već ako bi ona stavila do znanja da se ruta do centralne Evrope ne može proći tek tako, što je bio slučaj prošle godine“, navodi Kurc.

„Ali mi ne možemo u očekivanju velikog, konačnog rešenja da stojimo po strani dok ne postanemo totalno preotperećeni. Mi ne želimo nacionalni pristup problemu – ne želimo, ali smo prisiljeni na to“, istakao je šef austrijske diplomatije.

Kurc takođe smatra da je regionalni pristup problemu bolji nego pristup sa nivoa jedne države.

Zbog toga je Austrija u kontaktu, ne samo sa Višegradskom grupom, već i sa zemljama duž Balkanske rute kako bi zajedničkim naporima pokušali da smanjimo priliv izbeglica.

„Beskonačan prijem izbeglica u Evropi nije moguć. Mislim da je mnogo bolje pokušati da se pruži pomoć na licu mesta, u kriznom regionu“, naveo je Kurc.

Prema njegovim recima, samo ako postoje funkcionalne spoljne granice, EU će moći da bude bez unutrašnjih granica.

„Neće biti moguće da svaka izbeglica, ili ekonomska izbeglica, sama odlučuje u kojoj zemlji EU će podneti zahtev za dobijanje azila. Kao čovek razumem da to izbeglice danas čine, ali kao političar mogu da kažem da taj sistem ne može da funkcioniše na duže staze“, zaključio je Kurc.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh