Gradovi

Kurc danas započinje turneju po zapadnom Balkanu

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc započinje danas višednevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana, tokom koje će boraviti i u Srbiji, a koja treba da podvuče nameru Beča da se dalje angažuje za ovaj region, posebno u pogledu članstva EU.

Austrija želi da zapadni Balkan vidi u EU i taj stav će ministar Kurc potvrditi turnejom po svih šest država zapadnog Balkana, ističe agencija APA.

Prva stanica posete biće danas Sarajevo, pa Beograd u ponedeljak i utorak, a zatim putuje u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.

U Beogradu i Skoplju jedna od važnih tema biće izbeglička kriza.

Kurc je, uoči posete, istakao da je ona „jasan signal za nastavak angažovanja za zapadni Balkan“.

Austrija je sa državama regiona ljudski, ekonomski, kulturno i istorijski tesno povezana, naglasio je Kurc u izjavi APA.

Približavanje tih zemalja EU vodi ka većoj stabilnosti i blagostanju, stvara veću vladavinu prava i osigurava radna mesta i u Austriji, istakao je on.

„Zbog toga Austrija i dalje jasno podržava pristupanje EU svih zemalja zapadnog Balkana“, podvukao je Kurc.

Tokom poseta zemljama regiona Kurc će razgovarati sa svojim resornim kolegama, a gotovo svugde i sa premijerima, napominje agencija APA.

Tako će se Beogradu sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

U Sarajevu, Kurc će otvoriti godinu bosansko-austrijske kulture i potpisati sporazum o ekonomsko-tehnološkoj saradnji.

Tokom boravka u Beogradu Kurc će, zajedno sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom prisustvovati susretu srpskih i austrijskih privrednika, a potom i potpisivanju Memorandumu o razumevanju o dualnom obrazovanju.

U Podgorici će potpisati program o saradnji u kulturi, a u Tirani, istog dana, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak on će u Tirani prisustvovati i završnici jednog projekta austrijske agencije za razvoj ADA o boljem korišćenju sredstava iz fondova EU.

Sledeća stanica posete je Priština, gde će Kurc posetiti jednu poljoprivrednu školu, kao i austrijski kontingent KFOR-a.

Zatim će u Skoplju razgovarati sa svojim resornim kolegom Nikolom Poposkim o izbegličkoj krizi i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

Foto Tanjug, D. Stanković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh