Novosti online

Курц: ЕУ не сме оставити на цедилу Западни Балкан

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истиче да ЕУ, у избегличкој кризи, не сме оставити саме земље Западног Балкана, посебно Србију и Македонију, и наглашава да ће Аустрија остати поуздан партнер Србије и региона.

Курц, који данас поподне долази у Београд, у оквиру регионалне турнеје започете у Сарајеву, рекао је да је, као и прошле године, поново одлучио да прва путовања буду у овом региону.

„Циљ посете је да даље градимо наше одличне односе у целом региону”, истакао је Курс у разговору за Танјуг.

„У ту сврху смо, заједно са нашим партнерима у свакој појединачној земљи, израдили акциони план, који ће бити основа за сарадњу у текућој години. Акциони планови су веома амбициозни и покривају све важне теме, од подршке у процесу приступања ЕУ до мера у области миграције. Овај пут, посетићу свих шест земаља региона”, објаснио је.

Курц указује да на Балкан путује са јасном поруком – „да је Аустрија била и остаје снажан партнер свих земаља региона, као и да ће се даље залагати и на нивоу ЕУ, за овај део Европе”.

„То посебно важи за Србију. Наши заједнички акциони планови пружају основу да већ одличну сарадњу даље проширимо. Радујем се многим заједничким пројектима. Србија је прошле године, с премијером Александром Вучићем на челу, постигла заслужени напредак у процесу приступања Унији. Ми ћемо се због тога ове године залагати за отварање бројних даљих поглавља”, подвукао је шеф аустријске дипломатије.

Са Србијом, према његовим речима, Аустрија има посебно тесне економске односе.

„Ми смо највећи страни инвеститор у земљи и надамо се да ћемо за обе стране веома профитабилно партнерство још појачати. У фебруару покрећемо пројекат одбране од поплава који подржавамо са 750.000 евра”, указао је.

Упитан треба ли Србија да страхује да ће избеглице остати „заточене” на Балкану када Аустрија буде затворила своје границе после достизања планираног ограничења за прихватање тих људи, Курц је рекао да је то што жели Аустрија релативно једноставно објашњиво:

„Прошле године смо примили више од 90. 000 избеглица и то не можемо никако да поновимо ове године. Најпре зато што аустријски социјални систем мора да остане исплатив, како би Аустријанци, али и тражиоци азила добили подршку која им је потребна. На другој страни и зато што и само питање смештаја избеглица може малу земљу попут Аустрије да доведе до ивице капацитета. Из тог разлога је влада, заједно са покрајинама и општинама, одредила ограничење за прихват избеглица за ову годину, која износи 37.500”, нагласио је Курц.

Курц је истакао да је Аустрији и даље потребан ефикасан, свеобухватан, и истовремено флексибилан систем управљања границама, као и тесна сарадња са суседима и погођеним земљама дуж балканске руте.

„Србија је до сада у избегличкој кризи имала веома позитивну улогу. ЕУ не сме Србију или Македонију да остави саме. Надам се да ћемо ускоро поново успети да обезбедимо спољне границе ЕУ и да ће Грчка да дозволи да јој помогнемо у томе. Због тога подржавам предлог министра одбране Аустрије Ханс Петера Доскоцила да се припадници војске упуте на спољне границе ЕУ, или у Македонију и Србију”, подвукао је он.

Говорећи о привредној сарадњи, будући да у посету Београду долази са председником Привредне коморе Аустрије Кристофом Лајтлом, Курц је подсетио да је Аустрија у свим земљама Западног Балкана међу највећим страним инвесторима, а у Србији и Босни и Херцеговини је чак број 1.

„Тиме не само да стварамо додатну вредност за аустријске фирме, већ смо отворили бројна радна места у Србији и дали допринос бољој перспективи грађана. Додатно, аустријска привреда извози око 1,1 милијарди евра годишње у регион, а увоз са Западног Балкана достигао је вредност од око 900 милиона евра. И поред тога, потенцијал на обе стране још је далеко од тога да буде исцрпљен. Надам се да ћемо овом посетом допринети даљем интензивирању економских односа између наших земаља”, додао је он.

Упитан шта може бити учињено како би се постигла још боља економска сарадња, Курц је навео пре свега унапређење у области владавине права и даљу борбу против корупције, које су, како је оценио, од великог значаја за даљи укупан напредак.

„Смањење бирократије, такође, мора бити даље спроведено. Премијер Вучић је већ спровео бројне амбициозне реформе. Регионална сарадња, која се успешно подстиче у оквиру Берлинског процеса, ствара wин-wин ситуацију за све стране. Напредак у приближавању ЕУ отвара српским и аустријским предузећима нове могућности”, указао је он.

Курц је оценио да је Србија на исправном путу, да је то јасно, али да мора наставити већ веома успешне реформске напоре.

„Ми ћемо и даље подржавати Србију као поуздан партнер”, закључио је он. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh