Gradovi

Kurc: Još smo daleko od evropskog rešenja

AMSTERDAM – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podvukao je danas, posle sastanka sa resorsnim kolegama iz zemalja članice EU, potrebu za saradnju sa Makedonijom i Srbijom u cilju povćanja bezbednosti granica u vezi izbegličke krize.

„Nisam spreman da čekam dok Grčka postane svesna da je potrebno rešenje izbegličke krize“, rekao je on novinarima.

Kurc je nalasio da u Grčkoj još uvek postoji premalo svesti o problemu i da je malo zemalja destinacija koje su pogođene izbegličkom krizom, dok mnogi drugi uopšte nisu pogođeni.

On je ocenio da je odluka austrijske vlade o uvođenju ograničenja za prihvat izbeglica zbog toga bila apsolutni ispravna.

„Ono što bi eventualno moglo funkcionisati, a na tome trenutno radimo, jeste da u saradnji sa Slovenijom, Hrvatskom, ali i Srbijom i Makedonijom, štitimo jezgro Šengenskog prostora“, poručio je Kurc.

On je istakao da to ima određene šanse, ali da su paralelno potrebne nacionalne mere, jer bi sve drugo vodilo ka preopterećenju Austrije.

Kurc je preneo da je neophodno brzo delovanje, jer Austrija ove godine očekuje dolazak 30.000 ljudi preko spajanja porodica, a u januaru je bila suočena sa 7.000 molbi za dobijanje azila.

Prema njegovim rečima, potrebno je brzo biti spreman za primenu ograničenja za prihvat, čija granica je dogovorena za ovu godinu na 37.500.

Kurc je istakao da je Makedonija još letos signalizirala spremnost na saradnju ako se udruži više evropskih zemalja.

On je najavio da će tokom balkanske turneje, koju počinje u nedelju posetom Sarajeva, raditi na tome.

Takođe je ocenio da postoji podrška iz EU za tešnju saradnju sa Makedonijom i Srbijom, ali ne i Grčke.

Foto Tanjug, D. Stanković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh