Politika

Kurc na „izbegličkoj turneji“, dva dana u Beogradu

Sebastijan Kurc i Aleksandar VučićFoto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DSSebastijan Kurc i Aleksandar Vučić

Ministar spoljnih poslova Austrije turnejom demonstrira podršku Beča evropskoj integraciji čitavog regiona ali pre svega i usaglašava stavove zemalja Balkana u vezi sa emigrantskom krizom.

Kurc će u Beogradu razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa predstavnicima civilnog društva i privrednicima, a biće potpisan i memorandum o saradnji u dualnom obrazovanju.

Kako je novinarima preneo austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner, glavne teme razgovora u Beogradu biće bilateralni odnosi, otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, saradnja u regionu i napredak u Procesu Berlin/Beč, ali i emigrantska kriza.

Poseta regionu koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje jasan je znak da Austrija pridaje veliku važnost čitavom regionu i njegovom približavanju EU kao i da želi da podstakne konkretne akcione planove za saradnju sa svakom zemljom, rečeno je u ambasadi.

DILJEM ZAPADNOG BALKANA

Turneju po Zapadnom Balkanu austrijski ministar počinje u Sarajevu gde danas inauguriše austrijsko-bosansku godinu kulture i potpisati sporazum o privredno-tehnološkoj saradnji.

Isti i sledeči dan Kurc će u Beogradu, osim sastanka sa Vučićem i Dačićem, učestvovati sa predsednikom Privredne komore Austrije Kistofom Lajtlom na sastanku austrijskih i srpskih preduzetnika, a biće potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti dualnog obrazovanja.

U sredu, Kurc će u Podgorici potpisati sporazum o saradnji u oblasti kulture, a istog dana u Tirani memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak će u glavnom gradu Albanije biti održan skup povodom projekta austrijske agencije za razvoj ADA za boje korišćenje podsticajnih sredstava EU.

Kurc zatim putuje u Prištinu gde će u četvrtak posetiti poljoprivrednu školu izgrađenu sredstvima ADA i posetiti austrijske pripadnike Kfora.

Turneju po regionu Kurc završava u petak u Skoplju de će se sresti sa svojim kolegom, šefom diplomatije Nikolom Poposkim, a jedna od važnih tema biće i emigrantska kriza.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh