• Gradovi

  Kurc na otvaranju prvih poglavlja u Briselu

  BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc prisustvovaće međuvladinoj konferenciji u ponedeljak, 14 decembra, u Briselu na kojoj će biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

  Šef austrijske diplomatije prisustvovao je početkom godine prvoj međuvladinoj konferenciji na kojoj su formalno počeli pregovori EU sa Srbijom.

  Njegov dolazak podstakao je tada više šefova diplomatija EU da prisustvuju ovom događaju i na taj način iskažu podršku evrospkom putu Srbije.

  Kurc je početkom ovog meseca prilikom posete Beogradu, povodom učešća na ministarskom savetu OEBS, rekao da je Srbija više nego zaslužila otvaranje poglavlja sa EU i najavio da će Beč lobirati da pregovori brzo teku.

  On je u izjavi Tanjugu kazao da ga veoma raduje predstojeće otvaranje poglavlja za šta se zvaničan Beč već dugo zalagao.

  Austrijski šef diplomatije je ocenio da je Srbija više nego zaslužila otvaranje poglavlja i da odluka o otvaranju pokazuje da se Srbija pod rukovodstvom premijera Aleksandra Vučića nalazi na odličnom putu.

  Kurc je najavio da će u Briselu Austrija lobirati da se pregovori Srbije sa EU brzo odvijaju.

  „Mi smo odavno insistirali da se poglavlja sa Srbijom otvore i zalagaćemo se dalje da se pregovori brzo odvijaju“, istakao je Kurc.

  U ponedeljak će u Briselu biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom – 32 o finansijskom nadzoru i 35 o praćenju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

  Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocenila je, u izjavi Tanjugu, da otvaranje prvih poglavlja predstavlja značajan napredak i podršku Srbiji, ali ističe da u daljem procesu neće biti povlastica i da nema lakih poglavlja.

  Druga međuvladina konferencija i otvaranje prvih poglavlja predstvalja, kako je dodala, početak nove faze u ostvarivanju svih obaveza nakon skrininga, koje je potrebno ispuniti da bi Srbija postala članica EU.

  „Ovo nisu tek samo dva poglavlja koja otvaramo, ako imamo u vidu da je, u uslovima kada unutar EU, zbog kriza i problema sa kojima se sama suočava, ne postoji velika zainteresovanost za proširenje, to jeste velika podrška“, naglasila je Miščević.

  Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com