Gradovi

Kurc: Neophodne nacionalne mere

BRISEL – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je danas u Briselu da je neophodno da zemlje EU preduzmu nacionalne mere u ograničavanju talasa izbeglica, pošto nema zajedničkog evropskog rešenja.

On je uoči sastanka šefova diplomatije EU rekao da 2016. ne može proteći kao što je prošla godina, i da su zemlje poput Austrije prisiljene, jer nema evropskog rešenja, da preduzmu nacionalne mere.

S tim u vezi je najavio da će 20. januara u Beču biti održan sastanak austrijske vlade i predsednika devet pokrajina, na kojem se očekuju konkretne mere.

Istovremeno je kazao da je korisno i koordinisano delovanje više zemalja, kao što to teži da dogovori Austrija sa Slovenijom i Nemačkom.

Obezbeđivanje spoljnih granica EU u Grčkoj, prema njegovim rečima ne funkcioniše, a ne postoji ni spremnost Atine da dozvoli pomoć u tome.

Države poput Austrije i Nemačke, kako je podvukao, više ne mogu da podnesu teret izbegličkog talasa, jer dolazi previše ljudi.

Kurc je podsetio da je prošle godine 90.000 ljudi podnelo molbu za dobijanje azila u Austriji.

Takođe je kazao da je prisutna svest da odgovor na izbegličku krizu ne može biti politika dobrodošlice, te je neophodno izbeglice zaustavljati na spoljnim granicama EU.

Evropa bez granica, kako ističe, moguća je samo sa bezbednim spoljnim granicama, a ako ne postoje dobro obezbeđene spoljne granice ne treba čuditi da se stvaraju granice unutar EU.

On je dodao da izbeglički talas predstavlja i veliki izazov po budžet Nemačke i Austrije.

„Moja želja je da se pronađe zajedničko evropsko rešenje, ali trenutno se ne ide u tom pravcu i zato sve više država preduzima nacionalne mere, a tako će i Austrija morati da preduzme više sopstvenih mera“, poručio je Kurc.

Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je poostravanje kontrola izbeglica na granicama Austrije i vraćanje onih koje ne dolaze sa ratom zahvaćenih područja.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh