Gradovi

Kurc: Postavljeni temelji za bolju i perspektivniju Srbiju

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenjuje da je Srbija proteklih godina dokazala da je pouzdan partner EU i spremna da preuzme ulogu lidera u regionu, te da je, na unutrašnjem planu, postavila temelje za bolju budućnost.

„Brojne reforme preduzete od strane Srbije, proteklih godina, posebno ekonomske, kao i neophodni napori u oblasti vladavne prava, postavili su temelj za bolju i perspektivniju Srbiju“, rekao je za Tanjug šef austrijske diplomatije.

On ističe da reformski trend mora biti nastavljen, i to ne samo da bi zemlja mogla da napreduje u pregovorima o pristupanju EU, već i u interesu poboljšanja svakodnevnog života građana Srbije.

Austrijski ministar je takođe ukazao da je Srbija postala važan izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Protekla godina bila je izazovna za sve nas i želeo bih da još jednom izrazim zahvalnost srpskoj vladi i građanima zbog ophođenja prema izbeglicama i ponašanja u izbegličkoj krizi“, podvukao je Kurc.

On je istakao da su dobrosusedski odnosi deo uslova za članstvo u EU i da veruje da je, u tom pogledu, čitav region značajno napredovao. Kurc je podsetio na Berlinski proces, čiji je domaćin prošle godine bila Austrija, i istakao da je ta inicijativa dokazala svoju efikasnost, zbog cega će Austrija ostati angažovana u njemu.

On ukazuje da će Kancelarija za regionalnu saradnju mladih biti formirana ponajviše zahvaljujući inicijativi Srbije i spremnosti da sarađuje sa svojim susedima, posebno Albanijom.

„Uveren sam da će ta kancelarija moći da se uspostavi pre narednog samita u Parizu i očekujemo da će ona biti značajna za prevazilaženje nasleđa prošlosti“, objasnio je Kurc.

Potpisivanje dva sporazuma o granicama, prošlog avgusta, je pokazalo da, i pored političkih teškoća, i dalje postojeći bilateralni sporovi u regionu mogu biti rešeni, naglasio je šef austrijske diplomatije, rekavši da je potrebno iskoristiti nastali trenutak, te dodao da će Austrija organizovati konferenciju o preostalim otvorenim pitanjima u martu. Na pitanje da li Zapad ima interesa da se više oslanja na neke od država regiona, Kurc je kazao da Austrija veruje da je korektan pristup takav da sve zemlje regiona budu jednaki partneri.

„Favorizovanje jedne ili druge zemlje poslalo bi pogresan signal i to moramo da izbegnemo. Naravno, u zavisnosti od pitanja svaka zemlja ima specifičnu ulogu i prednost. U prevazilaženju izbegličke krize, na primer, posebno su Srbija i Makedonija ključni partneri, jer su više pogođene tim problemom od ostalih“, dodao je on. Odgovarajući na pitanje kako se prema njegovom mišljenju meri „liderstvo“ u regionu, Kurc je kazao da liderstvo znači imati hrabrost da se donesu i teške, ali i neophodne odluke kako bi se poboljšao život građana

„Liderstvo“, takođe, znači, učenje o prošlosti gledajući u budućnost i povećanje saradnje sa susedima u zajedničkom interesu zemalja regiona“:

„Verujem da se srpska vlada sa premijerom Aleksandrom Vučićem dokazala proteklih godina da ima te kvalitete, a i rezultati su već vidljivi. Duboke strukturne reforme za stvaranje prave tržišne privrede mogu stvoriti radna mesta, privredni rast i uspostaviti konkurentnost sa ekonomijama zemalja EU, ali su uvek bolne na početku“, podvukao je Kurc. On je istakao da su reforme neophodne Srbiji „kako bi napredovala i gradila sjajniju budućnost“.

Sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine su, prema njegovim rečima, dalji jasan dokaz donošenja teških političkih odlka u cilju stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

„Promene nisu nikada lake, ali verujem da je vlada Srbije pokazala spremnost da učini sve što je potrebno u cilju otvaranja novog poglavlja za Srbiju i celog regiona“, podvukao je on dodajući da Srbija treba da nastavi tim putem. Kada je reč o odnosu Srbije sa EU, NATO, Rusijom Kurc je izrazio uverenje da je srpsko političko rukodvostvo i posebno premijer Vučić mudro u potrazi za dobrim odnosima sa svim važnim partnerima, i to ide „mnogo dalje od njenih odnosa sa EU, NATO i Rusijom“.

„Odbacujem tvrdnju da poboljšanje odnosa sa jednom stranom automatski znači gubitak druge strane. Taj način razmišljanja je prošlost. EU je formirana na ideji da se saradnjom može postići više nego što to može svako pojedinačno. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi svoju snažnu opredljenost pristupanju EU, a mi ćemo nastaviti da podržavamo tu zemlju na sve moguće načine“, poručio je Kurc. On je ukazao da je otvaranjem prva dva poglavlja u decembru Srbija postigla veliki napredak u tom pravcu.

Takođe je naglasio da to nije lak put, već zahteva težak rad i strpljenje od svih nas, ali da se svaki trud isplati, te da su poslednjih godina postavljeni temelji za bolju i perspektivniju Srbiju. Upitan da li Zapadu, kako tvrde pojedini analitičari i mediji, smeta jak premijer na čelu Srbije, Kurc je kazao da je samo pre par sedmica postignut „veliki prodor“ u odnosima EU i Srbije, otavranjem prva dva poglavlja u pristupnom procesu, i to može uveliko da se pripiše reformskim naporima i posvećenosti premijera Vučića.

„Atmosfera na ministarskoj konferenciji sa Vučićem nije bila samo jako produktivna, već i prijateljska. U slučaju Austrije, mogu da kažem da su naši odnosi sa Sbrijom, a naročito sa srpskom vladom, bolji i snažniji nego u bilo kom trenutku u poslednjih 20 godina“, zaključio je Kurc.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh