Gradovi

Kurc: Srbija je sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD – Srbija je sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu i do sada je odigrala važnu ulogu tokom izbegličke krize, izjavio je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, ističući da je Srbija do sada, pod vođstvom premijera Aleksandra Vučića, već pokrenula ambiciozne reforme koje su ubrzale njen put prema EU.

„Ostanite na pravom putu i nastavite reformske napore. Srbija je do sada pod vođstvom premijera Vučića već pokrenula ambiciozne reforme koje su ubrzale njen put prema EU. Mi smo stoga otvorili dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, od kojih je jedno od naročite važnosti jer se odnosi na dijalog između Beograda i Prištine. Nastavićemo da podržavamo ovaj dijalog“, rekao je Kurc koji će sutra posle podne doputovati u Beograd.

Ministar inostranih poslova Austrije kazao je za list „Danas“ da je premijer Vučić, otkako je stupio na dužnost, „uvek pokazivao jasnu i postojanu posvećenost članstvu u EU i reformama, čak i ako su one bolne“.

„To se nije promenilo i to je važno. Najvažnije je održati takvu posvećenost. Teške, ali nužne ekonomske reforme kako bi se srpska ekonomija učinila konkurentnijom, počinju da pokazuju svoje efekte. Nastavak reformskih napora i, naročito, borba protiv korupcije su, naravno, od najvećeg značaja, kao što su i reforma pravosudnog sistema i sloboda medija“, naveo je on.

„Takođe smo videli značajne napore u slučajevima restitucije, na čemu smo zahvalni. Naravno, važno je istaći da nije dovoljno imati zakone koji su u skladu sa evropskim standardima: Ovi zakoni takođe treba da budu valjano i u potpunosti primenjeni“, naglasio je Kurc.

Naravno, rekao je on, jasno ću staviti do znanja da EU mora da nastavi da pomaže Srbiji da se bori sa izbegličkom krizom.

Šef austrijske diplomatije kaže da je Srbija do sada odigrala pozitivnu ulogu tokom izbegličke krize, „na čemu sam zahvalan“, i EU mora da nastavi da pruža neophodnu podršku Srbiji kako bi se delotvorno hvatala ukoštac sa izbegličkom krizom.

„U potpunosti sam uveren da EU može da prevaziđe ovu krizu u srednjem roku. Moramo da uspemo da ponovo prikladno osiguramo spoljne granice EU, naročito u Grčkoj i da obezbedimo više humanitarne pomoći u državama porekla kako bi manje ljudi bilo prinuđeno da beži u centralnu Evropu. Stoga, podržavam ministra odbrane Austrije Doskozila, koji je spreman da rasporedi austrijske vojnike na spoljne granice EU ili u Makedoniji ili u Srbiji“, rekao je Kurc.

Prema njegovim rečima, Srbija je veoma značajno tržište za austrijske kompanije.

„Mi smo broj jedan inostrani investitor u Srbiji i težimo da održimo ovu poziciju. Naš interes na srpskom tržištu ide uporedo sa snažnim osećanjem odgovornosti u vezi sa obrazovanjem i zaposlenjem“, naveo je šef austrijske diplomatije, koji je večeras posetom Sarajevu započeo balkansku turneju.

„Glavna tema i poruka svim državama glasi: Nastavite svoje reformske napore i intenzivirajte regionalnu ekonomsku i političku saradnju, Bez ovih komponenata put prema EU biće težak“, zaključio je Kurc.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh