Gradovi

Kurc upozorava na opasnost migrantskog talasa iz Afrike

ADIS ABEBA – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorava na opasnost talasa izbeglica iz Afrike, ukazujući da je zbog toga važno pružiti veću direktnu pomoć zemljama porekla.

U okviru posete Etiopiji Kurc je ocenio da fokus mora biti usmeren sa „smeštaja u Evropi, ka snabdevanju u zemljama porekla“.

Prema njegovom mišljenju samo tako može biti pružena pomoć većem broju ljudi.

„Ovde u Africi su izbeglice od sutra, ako ne budemo konačno sproveli promenu sistema i kretali se od verovanja da u Evropi možemo da rešimo svu patnju sveta“, kazao je on u izjavi APA.

Kurc ističe da bi iz Afrike moglo krenuti više miliona ljudi, te da je potencijal migranata daleko veći od onog iz Sirije ili Iraka.

On je ukazao da, i pored napretka koji je postigla etiopijska vlada uz međuanrodnu pomoć u toj zemlji živi 30 odsto stanovništva ispod granice siromaštva.

Kurc je istakao da je pored obezbeđivanja spoljnih granica EU važno pružati humanitarnu i razvojnu pomoć i to ne zato što je „to humanitarna odgovornost Evrope, već što je u interesu svih da se smanji pritisak migracije“:

„Moramo da promenimo pogrešno mišljenje da u Evropi možemo primiti sve“, poručio je on.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh