Svet

Kurdski pobunjenici osumnjičeni za teroristički čin

Eksplozija se dogodila u aministrativnom centrugrada, nedaleko od parlamenta, zgrade vlade i sedišta turske vojske. Kako su javili britanski mediji, snažne detonacije odjeknule su širom Ankare, a video se i gust oblak dima, zbog čega su građani u panici izašli iz kuća. Agencija Rojters prenela je tvrdnju neimenovanog izvora iz bezbednosnih krugova da „postoje znaci da suteroristički napad izveli pobunjenici izRadničke partije Kurdistana“, ali takvi navodi sinoć nisu potvrđeni.

Istovremeno, pojavile su spekulacije da je za eksploziju kriva Islamska država.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je zbog bombaškog napada put u Brisel, gde je danas trebalo da bude održan mini-samit posvećen migrantskoj krizi. On je izjavio da je pokrenuta istraga o eksploziji. Predsednik države Redžep Tajip Erdogan saopštio je sinoć da će Turska „nastaviti sve odlučniju borbu protiv piona koji izvode ovakve napade, za koje ne postoje moralne ili ljudske granice, kao i protiv snaga koje stoje iza njih“.

Nastavak bombardovanja u Siriji

Erdogan je izjavio ranijejuče da njegova država nema nameru da prestane da bombarduje položaje Kurda unutar Sirije. Zvanična Ankara smatra da su snage sirijskih Kurda teroristi jer su povezani sa pobunjenicima iz Radničke partije Kurdistana. Turska vojska započela je granatiranje položaja sirijskih Kurda prošlog vikenda, čemu se protive SAD i druge zemlje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh