Gradovi

Kurti: Kosovu dati pravo da se priključi Albaniji

BRISEL – Osnivač radikalng opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti zjavio je da se taj pokret zalaže da Kosovo ima pravo da se priključi Albaniji i smatra da sporazum kojim se srpskoj manjini na Kosovu daju veća ovlašćenja znači korak protiv normalizacije i kapitulaciju pred „imperijalističkom silom Srbijom“, prenosi portal Politiko.

Kurti, koga sajt Politiko opisuje kao „trn u oku“ kosovskim vlastima, glasnog kritičara srpske vlasti i člana parlamenta koji ne preza da baci suzavac na protivničke poslanike kako bi im poslao poruku, u intervju za evroopskog izdanje tog portala, kaže da kosovski ustav sada ne dopušta priključenje „nekoj drugoj zemlji“.

„Voleli bismo da to uradimo na miran i demokratski način, za razliku od našeg otcepljenja, koje su velike sile sprovele na nasilan način“, rekao je Kurti.

Kurti za Srbiju kaže da je „mala imperijaistička sila na Balkanu“ koja kontinuirano pokušava da podeli Kosovo na dva dela, te da, kako je rekao, zvanični Beograd imitira jednu od velikih imperijalističkih sila – Rusiju.

Upitan šta misli zbog čega aktuelna vlast pristaje na sporazum o normalizaciji,Kurti odgovara da je to iz dva razloga – korumpiranosti i podređenosti.

„Oni su isuviše korumpirani da bi bili slobodni kao političari i pošteni prema svom narodu. Pokorni su i poslušni prema međunarodnoj zajednici, koja toleriše njihovu korupciju, jer očito imaju neke više ciljeve kao što je stabilnost“, ističe Kurti, dodavši da je reč o „srećnom braku iz interesa“.

Drugi razlog je, navodi on, kompleks podređenosti koji kosovski političari imaju prema Briselu i Beogradu.

Na pitanje šta bi bili „normalni“ odnosi Beograda i Prištine, on odgovara da bi „normalno“ Kosovo značilo izbacivanje vladajuće političke elite iz vlade i postizanje suvereniteta i ekonomskog razvoja.

„Normalno“ za Srbiju bi, prema njegovim rečima, značilo da se ona suoči sa svojom krivičnom prošlošću i da ne uzdiže lidera SRS Vojislava Šešelja koji se, kako Kurti kaže, nekada suprotstavljao bivšem predsedniku Slobodanu Miloševići optuživši ga da je preblag prema Albancima, Bošnjacima i Hrvatima.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh