• Novosti online

  Kurti u Atini: Priznanje Kosova, saradnja i članstvo regiona u EU su put ka miru i stabilnosti

  Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Atini da je „priznanje Kosova, saradnja i članstvo regiona u EU put ka miru, stabilnosti i dugoročnoj bezbednosti“, saopšteno je iz njegove kancelarije.

  On je tokom obraćanja učesnicima okruglog stola koji su organizovali Vlada Grčke i britanski magazin „Ekonomist“ (The Economist) ponovio zahtev da se Grčka pridruži zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, naglašavajući da su „22 od 27 država članica EU već priznale Kosovo, odnosno da je to uradilo i 26 od 30 država članica NATO“.

  Kurti je prisutne upoznao sa „značajnim rezultatima“ koje je Vlada Kosova za sto dana, od kada je on na njenom čelu, postigla u borbi protiv pandemije korona virusa i istakao da je „Kosovo jedina zemlja u regionu koja nije dobila vakcine iz Rusije i Kine“.

  Kurti je rekao da su započete reforme u pravosudju i borba protiv kriminala pozitivno uticale na povećanje poverenja gradjana u institucije.

  Kazao je da su ove mere uticale i na ekonomske pokazatelje, prema kojima je u prvih pet meseci ove godine privredna aktivnost porasla za 15 odsto, prihodi budžeta za 30, a izvoz za 66 odsto, dok se za celu godinu predvidja ekonomski rast od 7,9 odsto.

  „Premijer Kurti je govorio o regionalnoj saradnji i ekonomskim integracijama zapadnog Balkana. Kosovo je već predložilo novi okvir za saradnju, nazvan SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), koji bi obuhvatio sve zemlje zapadnog Balkana kao ravnopravne članice i kao takav bio bi zasnovan na posebnom odnosu sa Evropskom unijom, prema modelu EFTA-EEA“, navodi se u saopštenju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com