• Kultura

  Kusturica snima film o Muhiki i piše dve knjige

  BEOGRAD – Reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da snima film o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja „Na mliječnom putu“, slavni autor kaže – kada prođe zima.

  Kusturica je, nakon promocije knjige „Sećanje ćelijaša“ na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, rekao Tanjugu da će njegovo novo ostvarenje sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak biti prikazano na festivalu „Kustendorf“ u Drvengradu, kao i da piše dve knjige, a čitaocima poručuje: „Strpljivo čekajte“.

  Knjiga „Sećanje ćelijaša“, koju su napisali Eleutario Fernandes Ujdobro i Maurisio Rosenkof o zatvorskim danima Muhike, predstavljena je danas na štandu Andrićevog instituta, koji je objavio to izdanje.

  Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list „Independent“ nazvao „najsiromašnijim predsednikom u svetu ne poznajući njegovu biografiju“.

  „Mene ta biografija podseća na film ‘Taksista’ u kome čovek praktično prolazi kroz sve faze koje rezultiraju pomirenjem i smirenjem. Muhika je čovek koji je svoje političke ideje platio najskuplje na svetu, a da je prihvatio ideju svih ostalih predsednika koji su na putu sopstvenog bogaćenja, sve što je radio bilo bi nelogično“, kazao je on.

  Muhika, ističe Kusturica, smatra da nisu zlikovci oni koji pljačkaju banke, nego oni koji ih prave.

  „On je taj svoj životni put pretvorio u ličnu dobit u filozofskom smislu. Shvatio je da je život kratak da se vreme provodi u šoping molovima, da se čovek otuđuje kroz ideju imanja, a ne bivstvovanja“, primetio je Kusturica.

  On je naglasio da je Muhikino bivstvovanje jedno od najjačih simbola „onoga što su nekada nazivali antičkim junakom“.

  „Nema te nevolje kroz koju nije prošao, a onda bi bilo jako skupoceno po njega da je to pretvarao u bogatstvo, a ne u duhovno bogatstvo i tumačenje sveta, koje je kasnije u praktičnom smislu od Urugvaja napravilo sređenu zemlju“, dodao je Kusturica.

  Slavni reditelj je rekao da bi u decembru trebalo da završi film o Muhiki, pa će „ta ideja propagiranja takvog viđenja sveta dobiti dimenziju koja može da pomogne ljudima u razumevanju tih floskula, te se danas radi boljeg razumevanja nekoga ili privlačnosti nekoga naprave gluposti pa engleski list napiše ‘najsiromašniji predsednik na svetu'“.

  Kusturica kaže da je u stvarnosti Muhika jako imućan čovek koji ima „psa koga mnogo voli, svoje nevene koje uzgaja i prodaje na pijaci i folksvagena, jer je shvatio da mu ne treba više od toga“.

  „Ta percepcija života je zanimljiva možda za srpske čitaoce i za ideju o tome da u ovom besnom liberalnom kapitalizmu u kome sve postaje roba, taj čovek nije želeo da bude roba i ostao je čovek i sa religioznošću prihvatio da ne treba traćiti vreme nego živeti život“, naglasio je Kusturica.

  Kusturica je ispričao i anegdotu kada je Muhika kao novopostavljeni ministar poljoprivrede prvi put došao na posao skuterom.

  „Čovek koji naplaćuje parking ga je pitao: Koliko ćete vi ovde ostati. Muhika je odgovorio: Mislim jako dugo. To jako dugo je značilo dva mandata, jer je posle bio premijer pa predsednik i divno je što je završio karijeru paralelno sa očevidnim uspehom“, rekao je Kusturica.

  O Muhiki i knjizi govorila je i prevodilac Silvija Monros Stojaković, koja je istakla da je bivši predsednik Urugvaja deo procesa koji teče celom Latinskom Amerikom, deo borbe za bolji svet i naglasila da njega čuju i ljudi van njegove zemlje.

  „Hvala životu“, su reči kojima je Muhika ove godine otvorio Sajam knjiga u Andrićgradu, a to slavljenje života provejava i knjigom „Sećanje ćelijaša“.

  Foto Tanjug/ T.Valič, arhiva

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com