• Gradovi

  Kutiljero otpužio Aliju Izetbegovića sa Markale

  SARAJEVO – Bivši evropski mirovni posrednik u BiH Hoze Kutiljero izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je u proljeće 1992. lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), odbio principe preuređenja Bosne i Hercegovine slične Dejtonski sporazumu, piše zagrebački Večernji, u izdanju za BiH.

  „Mislim da je istinska tragedija što mir nije postignut na principima koje sam dogovorio u martu 1992. Poređenjem karte koja je bila utvrđena na osnovi tih principa 18. marta 1992. i karte koja je deo Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. pokazuje da je, poslije tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani“, posvedočio je Kutiljero.

  Kutiljero je rekao da je nedugo nakon što su strane prihvatile principe, do njega počelo da dopire da se predsednik Izetbegović u izjavama bosanskim medijima javno odriče svog pristanka.

  „Bosanska vlada službeno je odbacila principe u junu 1992.“, rekao je Kutiljero. On je potvrdio da za vreme pregovora nije verovao Izetbegoviću koji je, uprkos njegovih srdačnih manira lagao i bio varljiv“, rekao je Kutiljero istakavši da su sve strane lagale, ali da su Srbi lagali najmanje.

  Da se muslimanski lideri nisu odrekli sporazuma o principima ustavnog preuređenja BiH, „bosansko pitanje moglo je biti rešeno ranije, uz manje gubitke (pretežno muslimanskih) života i teritorije, sedočio je Kutiljero.

  „Da budem pravedan, predsednik Izetbegović i njegovi savetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamernih faktora spolja koji su mislili kako sve znaju najbolje“, smatra Kutiljero.

  Kutiljero je potvrdio da mu je portugalski oficir, koji je služio u UNPROFOR-u u Sarajevu, preneo kako je uveren da je granata koja je 27. maja 1992. ubila 26 građana u redu za za hleb u Ulici Vase Miskina bila ispaljena s područja gde su bili položaji muslimanskih snaga. Taj oficir, kako je kazao, učestvovao je u istrazi o ovoj eksploziji.

  Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Kutiljero je potvrdio da ustavni principi koje su okvirno prihvatile strane nisu bili konačni i da je trebalo dalje pregovarati. Tužilac je svedoku opširno citirao više govora u kojima je Karadžić izražavao zadovoljstvo zbog propadanja Kutiljerovog plana, ističući kako je time „s Bosnom završeno“ i da je odluka muslimana da odbiju plan „fatalna za njih“.

  Svedok je odgovorio da mu Karadžić to nikada nije rekao. On je naglasio kako „muslimani nisu želeli podelu BiH, Srbi nisu želeli BiH uopšte, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su hteli pripasti Hrvatskoj“, ali da su pregovorima došli do načelnog rešenja o „tripartitnoj BiH“.

  „Pitanje je bilo – možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dela. Moje uverenje je bilo da samo trodijelna Bosna može usjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum“, kazao je Kutiljero.

  Na pitanje je li znao za Karadžićevo insistiranje na priznanju stanja na terenu, do kojeg su srpske snage, po optužnici, došle primjenom sile radi zauzimanja teritorije i progona nesrba, svedok je izjavio da mu Karadžić to nikada na taj način nije rekao.

  Foto Tanjug/Lj.Janković, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com