Novosti online

Лабораторија у џепу

Ако питате ученике колико је жена имао Хенри Осми, шта мислите, где ће да потраже одговор: а) питаће наставника, б) отићи ће у школску библиотеку, ц) узеће мобилни телефон и пронаћи одговор на „Википедији”.

Овом питалицом за 5.000 наставника у Белекспо центру почела је дводневна међународна конференција „Нове технологије у образовању”, коју организују Британски савет, Влада РС, британска амбасада у Београду и велики број научних и привредних организација и приватних домаћих и страних компанија. На скупу ће поред учитеља, наставника, директора школа, родитеља, универзитетских професора, говорити и представници привредног и невладиног сектора из више од 20 земаља, а у склопу конференције је организован и сајам образовних технологија.

Вербић: Шта ме данас чека у „Политици”?
Уочи почетка скупа, министар просвете и гости су давали изјаве за бројне новинарске екипе из земље и света, а Срђан Вербић нам се, уз осмех, обратио речима „Шта ме данас чека на првој страни – Вербић укида нове технологије?”

Министар је алудирао на неколико последњих насловних страна „Политике” и наше текстове који су изазвали бурне реакције у јавности, а у којима смо писали како Министарство просвете планира американизацију образовања, а потом и текст о томе како су просветне власти „приземљиле” Ваздухопловну академију.

Сви заинтересовани имаће прилику да уз предавања испробају таблет који може да заменик уџбеник и свеску, да виде интерактивну таблу, провере да ли је учење ефикасније када је у учионици робот, да виде како технологија помаже у откривању академских плагијата или да науче како друштвене мреже, игрице и телефони попут лабораторије у џепу, могу на часу да буду искоришћени као дидактичко средство.

– „Нове технологије у образовању” организујемо по трећи пут и сада већ изузетно подсећају на Bett Show, који се већ 32 године организује у Лондону. Успели смо да организујемо долазак 21 британске компаније од којих већина није била присутна на овом регионалном тржишту, као и представнике министарстава просвете из 12 земаља – рекао је британски амбасадор Денис Киф, обраћајући се наставницима на српском језику.

Министар просвете др Срђан Вербић, који је отворио скуп, рекао је да употреба нових технологија у образовању помаже да се превазиђу препреке као што су новац, простор и време. Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, подсетила је да је у току програм повезивања свих средњих школа на Академску мрежу Србије, којим ће наше школе постати део европске и светске академске мреже.

Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, сликовито је описао улогу нових технологија: сада када у џепу носимо стотине хиљада уџбеника, видимо колико је позив учитеља тежак и да је знање више од просте информисаности.

Организован је и пренос уживо на сајту Британског савета, а током ова два дана акредитовани блогери ће извештавати са лица места.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh