Gradovi

Lagard se kandiduje za drugi mandat direktora MMF-a

DAVOS – Kristin Lagard, aktuelna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, objavila je danas da će se kandidovati za drugi mandat na čelu te međunarodne finansijske institucije, nakon što je dobila snažnu podršku širom Evrope.

„Istina je, kandidovala sam se za drugi mandat. Imala sam čast da, od početka otvaranja postupka izbora novog direktora Fonda, dobijem podršku“, potvrdila je Lagard u intervjuu za francusku televiziju „Frans 2“, a prenosi agencija Frans pres.

Britanski ministar finansija DŽordž Ozborn napisao je juče na svom nalogu na Tviteru da je „oduševljen nominacijom“ Lagardove za novi mandat, opisujući 60-godišnju šeficu MMF-a kao „neverovatnog lidera sa vizijom, koja je sposobna da upravlja globalnom ekonomijom u godinama koje predstoje“.

Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo da se Lagardova pokazala „dalekovidim i uspešnim menadžerom u kriznim vremenima“.

Američki ministar finansija DŽejkob Lu suzdržao se od javne podrške, ali je naveo da je „Lagardova do sada uradila neverovatan posao“.

Lagardova je izjavila da SAD obično čekaju na kraj izbornog procesa pre nego što upute podršku jednom od kandidata.

Budući da se njen aktuelni mandat završava u julu ove godine, MMF je juče zvanično počeo sa prihvatanjem nominacija za direktora koji će upravljati tom međunarodnom finansijskom institucijom u narednih pet godina.

Plan Lagardove da se opet kandiduje bi se, kako ocenjuje Frans pres, mogao susresti sa poteškoćama, budući da je čeka suđenje u Francuskoj zbog njene navodne uloge u bankarskom skandalu, koji je izbio pre njenog dolaska na čelnu funkciju u MMF-u.

Iz MMF-a je juče saopšteno da je kandidata za poziciju direktora u toj instituciji moguće predložiti od 21. januara do 10. februara. Nakon toga kandidati će biti predstavljeni izvršnom odboru i kad se lista kandidata svede na manje od četiri osobe, izvršni odbor će se sastati kako bi odabrao odgovarajuće kandidate.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh