Gradovi

Lagard: Usporavanje Kine nije katastrofa po svetsku privredu

DAVOS – Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je danas da usporavanje privrede u Kini neće izazvati katastrofu po globalnu ekonomiju i da su potresi koji pogađaju finansijska tržišta „vrlo normalna pojava“.

Lagardova je govorila poslednjeg dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom centru Davosu, gde su ovonedeljne vesti o smanjenju rasta u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji sveta, unele strah među učesnike skupa iz redova globalne finansijske elite, prenosi francuska agencija AFP.

„Ne suočavamo se sa tvrdim prizemljenjem… Svedoci smo evolucije, velike tranzicije koja će biti truckava…Moramo da se naviknemo na to, jer to je vrlo normalan i pravi način da se zapravo krene ka održivijem i kvalitetnijem rastu kome se svi nadamo“, rekla je ona.

Kineska vlada je objavila ove nedelje da je njena ekonomija porasla za 6,9 odsto u 2015. godini, što je najsporiji tempo u poslednjih četvrt veka.

Zabrinutost zbog slabljenja kineske privrede je, kako navodi AFP, posejala strah širom svetskih tržišta uz sunovrat cena akcija od 1. januara, koje su pogođene i niskim cenama nafte, pošto prezasićena ponuda destabilizuje krhke zemlje proizvođače energije.

„Ono što se dešava na planeti je jednostavno najgori početak godine koji je ikada zabeležen na finansijskim tržištima, jednostavno je tako“, izjavio je francuski bankar Tiđan Tiam, predsednik Uprave Kredi Suis banke.

„Tržište je vrlo zabrinut zbog Kine, naravno. Strahuju od pada u globalnu recesiju“, rekao je on.

Britanski ministar finansija DŽordž Ozborn, koji se, kako prenosi francuska agencija, suočio i sa pitanjima o potencijalnom izglasavanju izlaska Britanije iz Evropske unije, rekao je da je Kina bacila u zasenak skup u Davosu.

„Svet nije bio baš uspešan prethodnih vekova u prilagođavanju rastućim silama i to je često vodilo nesrećnim ishodima“, kazao je Ozborn, dodajući da smatra da je „u našem najvećem interesu da Kina uđe u multilateralne svetske institucije“, navodi AFP.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh