Gradovi

Lajčak: Kovač me uverava da Hrvatska podržava proširenje

BRATISLAVA – Slovačka i Hrvatska podržavaju proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, složili su se danas u Bratislavi šefovi diplomatija dve zemlje Miro Kovač i Miroslav Lajčak.

Hrvatski i slovački ministri su tokom današnjeg sastanka u Bratislavi razgovarali o više tema, uključujući napore Srbije da se priključi Uniji, prenela je slovačka agencija TASR.

„Važno je to što me ministar Kovač uverio da Hrvatska zaista podržava proširenje, kao i usvajanje evropskih standarda od strane pojedinačnih zemalja u regionu. Verujem da će se to uskoro iskazati i u praksi“, naveo je Lajčak.

Hrvatska, koja je 1. jula 2013. posala 28. članica EU, početkom meseca je blokirala otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer se protivi srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, podseća TASR.

Na pitanje novinara na konferenciji za štampu o Srbiji, Kovač je istakao da nema evropske zemlje koja bi bila zainteresovanija za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana od Hrvatske.

Neophodno je, međutim, da se ispune kriterijumi za priključenje kako bi te zemlje bile pouzane, naveo je hrvatski ministar.

„Hrvatska će podržati Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju u njihovim naporima da se pridruže EU“, potvrdio je Kovač.

Lajčak je priznao da politika proširenja nije popularna u svim članicama EU, ali je dodao da je ona važna iz perspektive Slovačke, budući da motiviše zemlje kandidate za promene, reforme i usvajanje evropskih standarda.

„Poručio sam svom hrvatskom kolegi da je proširenje među prioritetima skorog predsedavanja Slovačke EU i detaljno smo razgovarali o svakoj zemlji, uključujući očekivanja šta bi moglo da bude postignuto tokom šestomesečnog predsedavanja Slovačke“, naveo je Lajčak.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh