Gradovi

Lajčak: Propast Šengena, posledice za zapadni Balkan

BANJALUKA – Od propasti Šengesnskog sporazuma najteže posledice će osetiti zemlje zapadnog Balkana, upozorio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji smatra da se nisu stekli uslovi da BiH dobije status kandidata u februaru, dok je vlastima u RS poručio da prestanu da prete održavanjem referenduma.

Migrantska kriza, na čijem je udaru evopski kontinent, ozbiljno je dovela u pitanje ŠSengenski sporazum, a ukoliko on propadne najteže posledice osetiće zemlje zapadnog Balkana, rekao je Lajčak u intervju banjalučkim Nezavisnim novinama.

„Kad god nemamo verodostojnu strategiju na evropskom nivou zemlje donose odluke same za sebe. I to samo pokazuje koliko je važno da Evropska unija izađe s realističnom i izvodljivom strategijom kako rešiti pitanje migranata. Jer ako nastavimo donositi odluke svatko za sebe, onda možemo doći do situacije da Šengen nestane. A bojim se da bi najveću cenu toga platili građani zapadnog Balkana“, rekao je Lajčak.

Lajčak, koga ovaj banjalučki dnevnik predstavljaju kao diplomatu koji odlično poznaje prilike u regionu kaže da se do sada predlagalo puno nerealnih rešenja koje je bilo nemoguće sprovesti, što je samo otežalo stanje.

Dodao je da je, uprkos poteškoćama, siguran da će se na kraju naći sprovodiv odgovor koji bi bio prihvatljiv za sve članice EU, jer je, kako je rekao, sada „realnost stigla one političare koji je nisu hteli priznati“.

Ocenio je kako je ključ u zaštiti spoljnih granica šengenskog prostora, uz registraciju izbeglica koje se tamo pojavljuju.

Lajčak smatra da je sada najveći problem to što izbeglice prolaze kroz Grčku bez posebnog nadzora i ograničenja, a do juna, kada je rok za uspostavu zajedničke evropske službe za nadzor granice, puno je vremena i teško je predvideti šta se sve do tada može dogoditi.

Upitan da lic he sadašnja kriza dovesti do raspada EU, Lajčak je odgovorio da ne veruje da će se to dogoditi.“EU će biti tu, jer je ona potrebna svim članicama EU pa na te teme ne treba trošiti vreme“.

Komentirajući najave iz Sarajeva da će vlasti BiH 15. februara predati zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU Lajčak je indirektno kazao da za tako nešto trenutno nisu ispunjeni uslovi, ali i da bi se okolnosti mogle promeniti ako do ovog datuma unutar BiH bude postignut barem konačan dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa s EU.

„Ako to bude tako, reakcija EU će sigurno biti pozitivnija“, kazao je Lajčak. očevidno aludirajući na činjenicu da dio članica Unije definitivno ne vidi razlog da BiH podnosi zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa jer nije ispunila preduvjete koji su za to ranije postavljeni.

Vlastima Republike Srpske, Lajčak je poručio da prestanu da prete referendumomm, poput onog o radu Suda i Tužilaštva BiH.

„Ako referendum bude održan, onda će stav EU i međunarodne zajednice biti izričito negativan i imaće ozbiljne posledice. Prvo, neće se rešiti pitanje pravosuđa. A, drugo, nemam ni najmanje sumnje da će biti veoma negativnih posledica za organizatore referenduma“, poručio je Lajčak.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh