Gradovi

Lajtl: Dualnim obrazovanjem do manje nezaposlenosti

BEČ – Zemlje u kojima je razvijen dualni sistem obrazovanja nemaju veliki problem sa nezaposlenošću mladih, a Srbija je to prepoznala, izjavio je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, koji je od danas u dvodnevnoj poseti Beogradu.

„U tom poslu je obavezan partner snažna Privredna komora, koja je centralno mesto za preduzeća koja obrazuju i zanatlije i administraciju“, rekao je Lajtl Tanjugu.

Dualno obrazovanje je kičma snažne privrede, poručuje on, dodajući da su privredni potrebni dobro obučeni stručnjaci, a istovremeno je takva vrsta obrazovanja najbolje sredstvo da se omladini pruži „izvanredna poslovna perspektiva u vremenima rastuće nezaposlenosti“.

„Vidimo da zemlje, u kojima postoji dobro razvijen dualni sistem obrazovanja, nemaju veliki problem sa nezaposlenošću mladih“, istakao je Lajtl.

Lajtl je istakao da da snažna privreda iziskuje takođe snažnu Privrednu komoru, jer je to, primetio je, jedini način da interesi preduzeća budu delotvorno zastupljeni naspram državnih i političkih institucija.

„Naše iskustvo u Austriji je bilo takvo da je, posebno u procesu približavanja EU, Privredna komora kao pravni zastupnik u svim koracima pristupnog procesa bila uključena. Zato je velika šansa što nova i reformisana Privredna komora Srbije, kroz svoje direktno učešće u pristupnim pregovorima, može optimalno zastupati interese srpskih preduzeća“, ocenio je.

Šef Privredne komore Austrije je istakao da je austrijski sistem međunarodno priznat kao dobar, uključujući i sistem podrške privrede u inostranstvu sa svojih oko 100 predstavništava širom sveta.

„Taj sistem ne bi mogao da postoji u takvom obliku bez zakonski utemeljnog položaja Privredne komore“, naveo je on.

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Lajtl je ocenio da je ona izvrsna, trgovinska razmena prikazuje impresivne stope rasta, dok je Austrija i dalje glavni strani investitor.

„Za nas je Srbija bila i ostaje važan ekonomski partner. I dalje postoji veliko interesovanje austrijskih firmi, iako je u ovom trenutku reč o, pre svega, manjim investicijama“, naveo je on dodajući da i firme koje već posluju u Srbiji šire svoje investicije, što je, primetio je, pohvalno i signal da je Srbija kao investiciona destinacija sve konkurentnija.

„Od naših preduzeća saznajemo da su najvažniji elementi, koje uzimaju u obzir kad donose odluku o investiranju, vladavina prava, transparentnost odluka vlasti, kao i brži postupak u dodeli potrebnih dozvola. U tim oblastima je Srbija u poslenje vreme napravila par veoma pozitivnih koraka, posebno u reformi građavinskih dozvola, koji su i na međunarodnom planu pozitivno ocenjene“, ističe Lajtl.

Sa druge strane, on navodi da je primena ambicioznih reformi u praksi često nije dovoljna, pa tu postoji potreba za većom uključenošću svih na svim nivoima.ž

„Sa srpske strane je, koliko znam, puno učinjeno, posebno kroz reforme, kako bi se privukli investitori“, rekao je Lajtl

Upitan kako animirati proizvodni sektor da više ulaže u Srbijum, Lajtl je podsetio da je to uvek individualna odluka preduzeća, ali da u slučaju da donesu takvu odluku, Privredna komora i njen Centar za spoljnu privredu u Beogradu mogu pružiti savetodavne usluge.

To se, ukazao je, već svakodnevno dešava. On je naveo da je veliki udeo industrije u strukturi firmi veoma važan i zbog toga je u interesu Srbije, ocenio je, da privuče što više proizvodnih pogona.

„S tim u vezi je potrebno dobro obrazovana stručna radna snaga, zbog čega se vraćamo na temu dualnog obrazovanja“, kazao je Lajtl.

Prema njegovim rečima, Privredna komora Austrije se raduje što je Srbija preduzela jedan dalji, odlučujući korak, u pravcu EU.

„Oduvek smo pozdravljali približavanje Srbije EU i ostajemo i dalje pouzdan partner Srbije i njenih preduzeća“, poručuje on.

Komentarišući posetu austrijskih vicekancelara i ministra privrede Rajnholda Miterlenera Moskvi, on je rekao da radna poseta austrijske privredne delegacije Rusiji pomaže da se prevaziđe politički razdor.

„Razgovori i negovanje trgovinskih odnosa, za razliku od kaznenih mera, su sredstva za suživot umesto konfrontacije. Aktuelni napori da se ponovo podstaknu i poboljšaju ekonomski odnosi preduzimaju se u skladu sa politokom EU. Svi napori za omekšavanje frontova se moraju pozdraviti, jer rešenje u teškoj međunarodnoj političkoj i ekonomskoj situaciji može da se nađe samo sa, a ne protiv Rusije.Sankcije su do sada premalo donele, ali ekonomski svim akterima naneli štetu“, zaključio je Lajtl.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh