Gradovi

Lajtl: Obrazovanje – ključ uspeha na putu ka EU

BEOGRAD – Srbija je zemlja koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, a Austrija, koja je najveći investitor, želi da je podrži u tome, pri čemu je jedna od važnih stvari saradnja u obrazovanju, ocenio je danas predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

On je, povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Visoke strukovne škole IMC iz Kremsa, rekao da ga raduje veliko interesovanje medija za ovaj događaj, jer to pokazuje da je prepoznato da je obrazovanje važan ključ važan ključ uspeha za svaku zemlju.

„Srbija je zemlja koja je na putu ka EU, Austrija je najveći investitor i želi da je podrži na tom putu, kroz prenošenje iskustva iz inicijalno obrazovanja. Jedna od važnih stavki na tom putu je upravo obrazovanje“, rekao je on u obraćanju.

On je kazao da je ponosan što Srbija i Austrija sarađuju u obrazovanju, ali i da je bitno da se što više ljudi iz dve zemlje sastaju što ćešće.

„Bitno je da se mladi sastaju jer takva razmena doprinosi i privrendoj razmeni, jer ona ide preko ljudi“, poručio je Lajtl.

Nakon više od 10 godina uzajamne razmene informacije i znanja, i nekoliko poseta studenata i nastavnika IMC Univerziteta u Kremsu sastavljen je Memorandum o razumevanju između ove dve naučne institucije.

Spoj tradicije i najsavremenije teorije i prakse u oblastima interesovanja između više od 120 godina starog fakulteta u Beogradu i jednog od najprestožnijih privatnih fakulteta u Austriji, otvara prostor za buduću uspešnu saradnju.

Jens Enen, sa Visoke škole IMC, objasnio je šta će omogućiti Memorandum.

Ona će naročito da se ogleda u mogućnosti uspostavljanja zajedničkih naučnih i stručnih projekata, formiranje integraclnih kratkoročnih kurikulima posebno u oblasti turizma, ekološkog menadžmenta i održivog razvoja, organizaciju naučno stručnih skupova, posetu i razmenu studenata svih nivoa i nastavnika, zajednička izdanja i publikacije i drugo.

Imajući u vidu visok nivo razumevanja između ove dve institucije, kao i bogatu međunarodnu saradnju koje one imaju širom sveta, te posebno dobre odnose između austrijskih i srpskih naučnih institucija i brojne bilateralne potpisane sporazume između njih, ovaj memorandum nastavlja trag započetog i konkretizuje kooperaciju u narednim godinama, istaknuto je pred potpisivanje.

Velimir Šećerov sa Geografskog fakulteta ukazao je da taj fakultet ima razvijenu saradnju sa drugim univerzitetima u Austriji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh