Gradovi

Lajtl: Sa optimizom gledamo na budućnost srpske privrede

BEOGRAD – Predsednik austrijske privredne komore Kristof Lajtl obećao je danas, tokom susreta sa ministrom privrede Željkom Sertićem, nastavak austrijske pomoći Srbiji.

„Sa značajnim optimizom gledamo na budućnost srpske privrede“, rekao je Lajtl.

Lajtl je istakao da je optimističan jer vidi da sve više međunarodnih investitora dolazi u Srbiju.

Sertić je danas razgovarao sa delegacijom austrijske privredne komore, koju je predvodio predsednik Lajtl, o unapređenju srpsko-austrijskih ekonomskih odnosa, a gosti iz Austrije su istakli da je veoma važno za privlačenje investitora da u Srbiji postoji politička stabilnost, pravna sigurnost i zaštita investicija.

Sertić je istakao zadovoljstvo dosadašnjom privrednom saradnjom dve zemlje i podsetio da su austrijske kompanije, koje posluju u Srbiji, svedoci toga koliko su se stvari promenile u poslednjih godinu dana.

“Država je u značajnoj meri sarađivala sa kompanijama iz inostranstva, a naročito sa onima koji dolaze iz Austrije, jer su to i prve kompanije koje su dolazile u Srbiju i bile pokretač razvoja. Zato danas imamo oko 500 kompanija iz Austrije koje posluju u Srbiji i predstavljaju naše domaće kompanije“, rekao je on.

Ministar je dodao da je svestan da još mnogo poslova mora biti urađeno u Srbiji, a jedan od glavnih zadataka je da kao država učinimo sve da privatna inicijativa bude dominantna, navodi se u saopštenju MInistarstva privrede.

On je rekao da je pre svega reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, jer je vlada 2016. proglasila godinom preduzetništva.

Sertić je ukazao austrijskoj delegaciji da su privrednici iz njihove zemlje, koji u velikom broju posluju u Srbiji, zadovoljni uslovima sa kojima se susreću.

On je istakao da je prednost srpskog tržišta ogleda u povoljnim poreskim uslovima i podsticajima.

Za austrijske privrednike povoljnost je i mogućnost poslovanja sa zemljama Carinske unije (Rusije, Belorusija i Kazahstan), na osnovu sporazuma koje Srbija sa njima ima, podsetio je ministar Sertić.

Sertić se zahvalio austrijskoj privrednoj komori na značajnoj pomoći u reorganizaciji komorskog sistema, kao i uvođenju sistema dualnog obrazovanja.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh