Gradovi

Lajtl: Srbija i Austrija – više od dobrih suseda

Lajtl: Dualno obrazovanje

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl istakao je večeras da su Srbija i Austrija „mnogo više od dobrih suseda“ i da dualno obrazovanje, koje Srbija namerava da uvede, pruža mladima perspektivu za budućnost.

On je podsetio da je Austrija prvi investitor u Srbiji sa obimom ulaganja u visini od 2,8 milijardi evra, što je odraz poverenja koje austrijska preduzeća imaju u Srbiju, ali i srpski privrednici u Austriju.

„Austrijske kompanije nisu ovde da bi zaradile brzi novac već zbog održivih investicija. Austrijsku privredu zanima dugotrajno partnerstvo i na tome radimo. Naš zajednički cilj je da pružimo mladima perspektivu i doprinesemo stabilnosti i miru u svetu“, naglasio je Lajtl.

On je obećao da će Srbiju, i kao predsednik Evropske privredne komore, podržati na putu ka ulasku u evropsku porodicu, i dodao da je jaka komora u Srbiji važna, jer je to ključno za snažnu privredu.

Lajtl je istakao da će Privredna komora Austrije, zajedno sa Nemačkom podržati Srbiju u dobijanju snažne Privredne komore, kako bi bila jaka i na evropskom nivou.

„Samo ako imate eksperte, i znanje priznati ste na evropskom nivou. Zato sam srećan što je donet pravni okvir za PKS“, rekao je Lajtl.

On je ukazao da Privredna komora Austrije radi zajedno sa Srbijom na dualnom obrazovanju, rekavši da širom sveta nedostaje stručna radna snaga, zbog čega Austrija već dugo ima dualni sistem obrazovanja.

„Imamo puno iskustva, i one zemlje koje imaju taj sistem orbazovanja imaju za dve trećine manju stopu nezaposlenosti mladih. Nezaposlenost mladih je najveći problem. Moramo dati perspektivu mladima i to činimo“, naglasio je Lajtl.

On je izrazio nadu da će sutrašnjim sporazumom o dualnom obrazovanju moći da se primeni austrijsko iskustvo i znanje, ali da Srbija mora da ide svojim putem, jer nije moguće preuzeti jedan model druge zemlje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh