Politika

„Laku noć“ – simbolično „Dobar dan“?

„Čuli smo se Ivica (Dačić) i ja. On je meni čestitao i ja njemu. I onda smo jedan drugom rekli ‘laku noć’. Ja hoću one koji žele da rade nešto za Srbiju, da se bore za nju“, izjavio je lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče, odgovarajući na znatiželju novinara ko mu je sve čestitao i sa kim bi, možda, mogao da pravi novu Vladu Srbije?

Da li je ovo „laku noć“ simboličan kraj dosadašnje vladajuće koalicije ili simbolično „dobar dan“ novim partnerima? Možda i starim? Možda nastavak saradnje sa SPS? A možda nikome?

Sa kim bi sve SNS i koalicioni partneri mogli da naprave vladu, pitanje je koje ćemo često slušati narednih dana, a sva je prilika u narednih tridesetak.

Ako se gleda programski – socijalisti, demokrate i koalicija Čedomir Jovanović-Boris Tadić-Nenad Čanak – najbliži su programu, zacrtanim ciljevima i htenjima Srpske napredne stranke. Ako ništa drugo, vezuje ih proklamovana želja da Srbiju uvedu u Evropsku uniju.

Oni koji programski nikako nisu bliski naprednjacima jesu Srpska radikalna stranka i koalicija Dveri-DSS, koji ne žele Srbiju u EU, niti u NATO, a i bitno se razlikuju od Vučića u pogledu ekonomskog puta.

Prema dosadašnjim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora (a sva je prilika da su to i konačni), SNS i njeni partneri imaće u novom sazivu skupštine 131 poslanika. Ivica Dačić i njegova Socijalistička partija Srbija (plus Jedinstvena Srbija) – 29. Povratak Vojislava Šešelja iz Haga označio je i jačanje radikala i njihov povratak u parlament – 22 poslanika. Demokratska stranka i Nova stranka Zorana Živkovića imaće 16 poslanika, koliko i Pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića. Po 13 poslanika imaće koalicije DSS-Dveri i Čeda-Tadić-Čanak. U parlamentu će sa po dva poslanika biti zastupljene i liste Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina, a PDP iz Preševa i Zeleni imaće po jednog poslanika.

Vučić i njegovi partaneri sa kojima je izašao na izbore imaju (prostu) većinu u parlamentu, dovoljnu za izglasavanje zakona. Ipak, stabilna vlada je nešto što želi svaka vlast. Sa 131 poslanikom, SNS i partneri, mogu da donose zakone, ali s obzirom na česte „parlamentarne igre i igrice“, to baš i nije komotna većina. Da ga ne bi „bolela glava“, Vučić može da napravi vladu kakvu želi (iz svojih redova). Sudeći prema njegovim odgovorima posle izbora, vrlo diplomatskim, doduše, pozivu za potencijalnom saradnjom retko ko i može da se nada ili da očekuje.

Pred novom vladom je, zaista, težak put, ogroman posao. Kosovo, pregovori o EU, odnosi u regionu, a pre svega ekonomsko oživljavanje Srbije, podizanje nivoa obrazovanja, zdravstva, uspostavljanje pravih društvenih vrednosti (već odavno polomljenih, srušenih), poštovanje ljudskih i manjinskih prava, menjanje državnog, birokratskog aparata, ali iznutra…

Ko je spreman da se sa Vučićem uhvati pod ruku i na tome radi? Ko je spreman da „pogine“ od posla, ko je spreman ne da zasuče rukave, nego da ih do ramena ugura u blato samo da bi Srbiji bilo bolje?

– ODNOS SA SOCIJALISTIMA –

„Nisam u žurbi da bilo koga zovem. A i nisam siguran da bi se oni obradovali da ih zove tamo neki ‘peder‘ kako su me sve nazivali. Nadam se da to nisu zaboravili, nije bilo davno“, rekao je Vučić iz čega se da zaključiti da je ovo bila poruka socijalistima.

Više puta tokom kampanje, Vučić je imao poruku baš za socijaliste: „Pažjivo sam vas slušao. Pažljivo sam pratio šta govorite. Neću da vam odgovaram, ali dobro je što znam šta mislite…“.

Kulminacija nesporazuma koalicionih partnera iz vlade tokom predizborne kampanje dogodila se nakon što je „socijalističko društvance“ zapevalo: „Vučiću, ped**“ ispred beogradske Arene, uoči mitinga SPS. Snimak je obišao Srbiju. Video ga je i premijer.

„Mnogo im hvala na tome. Ni sanjao nisam da to tako iskreno misle. A jedino što se meni čini jeste da su tim porukama rekli mnogo više o sebi nego o meni i politici koju vodim“, uzvratio je Vučić na to.

Iako su Dačić odmah izvinio Vučiću, ostao je gorak ukus između vladajućih, koji do izbora nove vlade moraju da se viđaju i rade u aktuelnoj, takozvanoj tehničkoj vladi. Nije pomoglo ni to što je Dačić u intervjuu NIN-u, pre mesec dana izjavio da Vučić „nema iskrenijeg i većeg prijatelja od njega“.

Da li ćemo posle svega opet gledati Dačića u vladi? Nije isključeno. Jer, politika nije ljubav, već skup interesa. Dačić je na veče izbora rekao da „socijalisti sigurno neće biti opozicija Srbiji“ (šta god to značilo), iz čega se može protumačiti da je spreman za novu saradnju sa SNS.

Da li je i Vučić?

U intervjuu NIN-u, deset dana pred izbora, premijer je taksativno nabrojao koga baš „i ne miriše“. Među nabrojanima bili su i visoki funkcioneri socijalista Branko Ružić i Novica Tončev (koji je opet pobedio u Surdulici).

„Nema razlike između Borisa Tadića, Bojana Pajtića, Vojislava Šešelja, Sande Rašković Ivić, Novice Tončeva i Branka Ružića… Svi oni su isti, jer je njihova jedina politika‘mrzim Vučića, rekao je tada Vučić.

Ipak, sve to može nekako da se slegne, zabašuri, „gurne pod tepih“, da se sve svede na preidzbornu nervozu – ako se bude želelo. I ako se proceni da je zajednički interes ipak veći od svađa i svađica. Još jednom da vas podsetimo na Dačićevu izjavu iz izborne noći, koja glasi: „Sigurno je da nećemo da budemo opozicija Srbiji“.

– ODNOS SA SRS –

Po povratku iz Haga, Šešelju nije dugo trebalo da podigne stranku na noge. U svom stilu je odmah posle izbora počeo da „baca štoseve“, da se nudi, koketira, flertuje… Obećava podršku, ako se SNS odrekne EU. Ali, i on je tokom kampanje poručivao da će „hapsiti i krivično goniti Tomislava Nikolića i Maju Gojković“. Nepotrebno je i pisati šta Vučić misli o tome.

Uostalom, jasan Vučićev odgovor glasi: „Od evropskog puta ne odustajem i oko toga nema kompromisa! Ni sa kim!“.

„Ono što je sto posto sigurno to je da nikakve kompromise nećemo praviti s onima koji bi da od Srbije naprave evropskog gubavca, regionalnog i svetskog pariju, koji traže da odustanemo od evropskog puta. E, pa, neću da odustanem od evropskog puta!“, reči su lidera SNS.

Još jedno krupno razmimoilaženje je i odnos u regionu. Vučić je odmah posle izbora saopštio da želi da nastavi dobrosusedske odnose, pogotovo sa Hrvatskom. Ne samo zato što više od dve decenije nakon poslednjeg rata nema više mesta „zveckanju oružjem“, već zato što je to ekonomski važno za region. Ako je područje nestabilno – investitori neće doći. Prosto. Uz to, Hrvatska je član Evropske unije, a njena podrška je važna za Srbiju koja je u predvorju. U čekaonici i čeka da bude p(r)ozvana.

Da li treba podsećati na ono što je Šešelj poručivao predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović? Najblaže rečeno neukusno i diplomatski vrlo opasno. Kao i ono paljenje hrvatskih zastava.

Moguće je da će SNS dobijati podršku od radikala za pojedine zakone, da će se „naći negde“, ali ne i oko krupnih političkih pitanja. Zato je i teško zamisliti vladu u kojoj bi sedeli Vučić i Šešelj…

– ODNOS SA ‘DEMOKRATAMA’ (BIVŠI DOS) –

DS i koalicija Čeda-Tadić-Čanak programski je najbliža Srpskoj naprednoj stranci. Svi oni žele Srbiju u Evropskoj uniji, svi oni žele dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost… Ali, s obzirom na „istoriju“ odnosa Vučića i pomenutih, ovde ne „igraju“ programska načela, već neki drugi odnos.

Nabildovani„, kako Vučić naziva lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića, do nogu je potučen u Vojvodini, a demokrate su jedva prešle cenzus za ulazak u parlament i pitanje je koliko uopšte poverenje uživa Pajtić u svojoj stranci. Uz to, jedini krupniji incident u izbornoj kampanji dogodio se na beogradskoj pijaci „Đeram“ u kojoj su učestvovali funkcioneri DS, koji su odmah za sve optužili Vučića i SNS. Mada, i danas ne znamo šta se tu dogodilo, zapravo.

I Pajtić, i Jovanović, i Tadić su se više puta izjašnjavali da sa Srpskom naprednom strankom neće u koaliciju. Mada, nisu baš ni u poziciji da nekome diktiraju uslove, s obzirom na izborni rezultat.

Izjava Borisa Tadića (lidera Socijaldemokratske stranke): „Nećemo ući u vladu sa SNS“.

Tadić i Jovanović su u izbornoj noći poručili da „ta koalicija neće sarađivati sa SNS-om koju smatraju odgovornom za urušavanje demokratije u Srbiji“ i ocenili su da „špekulacije u javnosti o saradnji SDS-a i LDP-a sa SNS-om, samo nanele štetu njihovoj koaliciji“.

Isti važi i za koaliciju DSS-Dveri, koja ne žele u EU, ne žele u NATO (nemaju ništa protiv razgovora i neke vrste partnerskog odnosa), a uz to protivi se i pojedinim pojedinim ekonomskim potezima aktuelne vlasti.

Što se tiče Saše Radulovića, „novog“ igrača na političkoj sceni, bivšeg ministra u vladi upravo Vučića, i on je izborne večeri rekao da sa „Vučićem sigurno neće da sarađuje“.

Vučić je na sve ovo imao ovakav odgovor:

„Ja ništa ne razumem. Ljudi koji imaju 5% a i to je pitanje, sve vreme pričaju nećemo sa SNS. Hvala vam, baš nam je mnogo teško do palo. Sve vreme slušamo: ‘vidi onu žabu tamo od 48,5, kad je šutnem ovom kopitom od 5%…'“.

Za Srbiju je najvažnije da vlada bude formirana što pre, jer nema vremena za čekanje. Mnoge godine je „odneo vetar“ u bespotrebnim i besmislenim raspravama, čekanjima, igrama, igricama, natezanjima… Mora da se radi i to je jedino važno.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh