Gradovi

Lalić: Izgradnja prve Ikee kreće za dve-tri nedelje

Lalić: Izgradnja prve Ikee kreće za dve-tri nedelje

KOPAONIK – U naredne dve do tri nedelje Ikea će kod Bubanj potoka početi izgradnju prve robne kuće u Srbiji, koja bi trebalo da bude završena na proleće ili leto 2017, izjavio je danas regionalni direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.

„Očekujemo da, paralelno sa radovima, krene i izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok, što je vrlo važno i za projekat Ikee, ali i za ukupni komercijalni razvoj tog dela grada“, izjavio je Lalić Tanjugu na marginama 23. Kopaonik biznis foruma.

Prema njegovim rečima, sada je još ostalo da se razreše određene građevinske dozvole za infrastrukturu, što se očekuje u narednih sedam do 10 dana.

„Mnogo pitanja je već rešeno, mada ih ima još nekoliko pred nama, ali verujem da ćemo sve brzo biti gotovo. Očekujemo da sledeće godine, s proleća ili leta, poželimo dobrodošlicu gostima u Ikeinoj robnoj kući u Beogradu“, rekao je Lalić.

Na pitanje zašto Srbija toliko čeka prvu Ikeu, a mnogo puta je do sada najavljivan početak radova, Lalić priznaje da se ta kompanija ranije sretala sa problemima na terenu, administrativne, pravne i tehničke prirode, zbog čega je projekat bio usporen.

On je, međutim, ukazao da je u poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog napretka i unapređenja ambijenta poslovanja, što će rezultirati skorim počekom izgradnje Ikea robne kuće.

Lalić je naglasio da će inicijalna investicija u Srbiji u tu robnu kuću biti 70 miliona evra.

Taj objekat kod Bubanj potoka će se, kako je objasnio, prostirati na više od 30.000 kvadrata i direktno će zaposliti oko 300 ljudi.

Dugoročno, naveo je on, u planu je još jedna investiciju u Beogradu.

„Ali, o tom potom…Tražimo adekvatnu lokaciju i brzina gradnje drugog objekta zavisiće od toga koliko dobro bude poslovala prva robna kuća u Beogradu. Veliki smo optimisti i mislimo da će odziv potrošača i kupaca biti jako dobar“, rekao je Lalić.

On je podsetio da je inicijalni plan te kompanije da otvori i tržni centar, od čega se, tvrdi on, nije odustalo.

„Nismo odustali od tržnog centra, ali nam je prioritet otvaranje robne kuće. U kasnijoj fazi ćemo uzeti u razmatranje otvaranje tržnog centra, ali to neće ići paralelno“, objasnio je Lalić.

Upitan za robnu kuću u Nišu, gde je Ikea već kupila zemljište, Lalić kaže da se ni od toga nije odustalo, da „gledaju sve veće gradove u Srbiji, i Novi Sad, ali to su dugoročne investicije za pet i više godina“.

„Mi smo kupili zemlju u Nišu još pre nekoliko godina u svrhu otvaranja robne kuće u tom gradu. Malo je nezahvalno praviti dugoročne prognoze, jer se navike potrošača menjaju, ljudi sve više žele da kupuju preko interneta, ne samo u svetu nego i kod nas. Tako da će se Ikea i na globalnom nivou i ovde u Srbiji prilagođavati novim trendovima u maloprodaji i novim navikama potrošača“, rekao je on.

Ikea će, ističe, uvek biti Ikea i uvek će imati robnu kuću sa 9.300 artikala gde će taj asortiman biti predstavljen kupcima.

Kad je reč o Srbiji, naveo je on, za pet do 10 godina će se videti u kom pravcu će trendovi ići, kako će se Ikea tome prilagoditi.

„Samim tim ćemo se u hodu prilagođavati, ali to ne znači da smo odustali od planova, već da moramo biti realni i sagledavati ono što se dešava oko nas. Nama je u fokusu Beograd, a nakon toga će mnoge stvari biti jasnije kao plan daljih otvaranja u Srbiji i regionu. Mi već imamo robnu kuću u Zagrebu u Bukureštu, a u planu je i Ljubljana“, rekao je Lalić i naveo da će u naredne tri godine Ikea imati pet robnih kuća u regionu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh