• Ekonomija

  Lasta ide na Buvljak, nova stanica do 2018.

  zeleznicka autobuska stanica Petar Stojanović - MONDOFoto: Petar Stojanović – MONDO

  Deo međugradskog i međunarodnog saobraćaja sa Novog Beograda će krenuti i ranije, jer Lasta mora da se iseli ranije zbog potreba izgradnje Beograda na vodi. Zbog toga će privremeno biti u blizini sadašnje lokacije ali na drugoj obali Save – na platou Parking servisa kod Buvljaka (tj, Otvorenog tržnog centra)

  Tamo će imati minimum neophodne infrastrukture kako bi funkcionisala, a kasnije će biti premeštena na objedinjenu lokaciju glavne autobuske i železničke stanice koja počinje da se gradi sledeće godine, kaže Folić za „Večernje novosti“.

  Ta lokacija u Bloku 42 je planirala Generalnim urbanističkim planom Beograda još pre nekoliko decenija i konačno će se „privesti nameni“.

  „Konačno smo u mogućnosti da izmestimo međugradski autobuski saobraćaj iz centra prestonice i značajno umanjimo gužve i zagađenje“, objašnjava Folić.

  Prošle godine je završen arhitektonski konkurs i kao rešenje je usvojen projekat profesora Milana i Vlade Lojanice, tako da će Beograd dobiti objedinjenu saobraćajnu stanicu koja će biti dobro povezana sa gradskim saobraćajem, uključujući i tramvajske linije preko Mosta na Adi.

  Koliko će nova stanica koštati Beograđane još nema ni procene, jer nije izgrađena kompletna tehnička dokumentacija.

  Postoji mogučnost da se stanica radi u javno-privatnom partnerstvu a interesovanje je iskazalo nekoliko investitora zbog toga što postoji mogućnost izgradnje pratećih komercijalnih objekata, pišu „Novosti“.

  U LASTI SPREMNI, ALI…

  U Lasti tvrde da su spremni za preseljenja ali kažu da „još niša nije utanačeno“. Ukoliko Grad odluči, selidba se može izvesti i do kraja godine, samo da se reši pitanje finansiranja premeštaja.

  lasta-busFoto: lasta.rs

  „Nema tu ni nekog velikog posla, ni ti su potrebne velike pare. Biće napravljeni peroni za međugradske linije a za prigradske okretnice“, kažu u Lasti.

  Lasta je „izostala“ sa nedavnog tendera za gradske linije u Beogradu, trenutno vozi na 74 od postojećih 134, jer se opredelila za naredni tender za nove prigradske (npr. Progar, Boljevci… se vraćaju u prigradsku zonu), koje joj više odgovaraju zbog strukture vozila.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com