Novosti online

Лавров: Дрско и одвратно понашање Нађе Савченко

МОСКВА – Бившој припадници ваздушних снага Украјине Нађи Савченко није дозвољено да је посете украјински лекари због њеног неприкладног понашања током суђења, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је рекао да је украјински министар спољних послова Павел Климкин тражио да се омогући посета лекара Нађи Савченко пошто је она ступила у штрајк глађу и да је судија то дозволио после јучерашњег суђења, пренео је Тасс.

„Ипак, током суђења Нађа Савечко је једино имала за циљ да вређа суд”, рекао је Лавров.

Тасс наводи да је Савченко јуче судији показала средњи прст и певала украјинску химну. Она је оптужена да је украјинској војсци дала податке о положају двојице руских новинара који су убијени у минобацачкој ватри на истоку Украјине у лето 2014. године.

„Суд је одлучио да нема права да даје уступке због поступака који су вређали суд”, рекао је Лавров у интервјуу телевизији Рен, преноси Бета.

Савченко, којој прети 23 године затвора због убиства два новинара на истоку Украјине, прекинула је штрајк жеђу, али наставља штрајк глађу до доношења пресуде која се очекује 21. или 22. марта, рекао је њен бранилац Марк Фејгин.

Украјински министар спољних послова јуче се извинио због понашања Савечнко у телефонском разговору, али му је јасно да оптужена није поступала у свом интересу, рекао је Лавров.

Лавров је рекао да руски лекари регуларно посећују Савчеко и да она није „смртно болесна”. „Добро се осећа и вежба”, додао је он.

„Рекао сам Климкину да смо урадили све што су тражили од нас, узимајући у обзир хуманитарне аспекте, да смо направили изузетке од наших правила, али је због њеног дрског и одвратног понашања посета лекара коју смо договорили скоро немогућа”, рекао је Лавров.

Лавров је такође осудио нападе на руску амбасаду и генерални конзулат у Украјини током протеста због суђења Нађи Савченко и тражио реакцију међународне заједнице.

„Поступци разбојника који су напали амбасаду и генерални конзулат, упади на територији и цепање заставе, ти поступци су нечувени”, рекао је Лавров.

Он је додао да међународна заједница није реаговала због напада на руска дипломатска представништва.

„Више брину о захтевима да се не заврши суђење већ ослободи Нађа Савченко. То је засебно питање, али хипокризија и дволичност су овде очигледни”, рекао је Лавров.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh