Svet

Lavrov i Keri otvorili konferenciju o Siriji

Rusija je predložila primirje od 1. marta ili Vašington smatra da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri nedelje da unište umerene pobunjeničke grupe i SAD su zato uzvratile predlogom da primirje odmah stupi na snagu.

Na početku sastanka Keri je odbio da spekuliše da li se sporazum može postići.

„Imaćemo ozbiljan razgovor o svim aspektima onoga što se događa u Siriji. Očigledno želimo da u jednom trenutku učinimo napredak u pogledu dostavljanja humanitarne pomoći i obustave vatre“, dodao je on, prenosi AP.

Lavrov je rekao da je Rusija već podnela „prilično konkretan predlog“ i da će čekati američki odgovor pre nego što ga iznese pred Međunarodnu grupu za podršku Siriji koja će se sastati kasnije popodne, preneo je AFP.

sirija zastava

Abadi: Kurdistan je deo Iraka, tako treba i da ostane

Irački premijer Hajder Abadi pozvao je danas Kurdistan da odustane od planove za održavanje referenduma o nezavisnosti, upozorivši da ta autonomna oblast na severu zemlje neće moći da se održi bez Iraka.

„Region Kurdistana se neće razvijati bez Iraka, a Irak mora biti ujedinjen sa svim delovima“, poručio je Abadi u Berlinu, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Abadi je naveo da je Kurdistan deo Iraka i da se nada da će tako i ostati, prenela je agencija AFP.

Merkel je rekla da će Nemačka dati Iraku zajam od 500 miliona evra za obnovu infrastrukture.

Konferencija je otvorena u trenutku kada ruski i američki zvaničnici razmenjuju optužbe za bombardovanje civila u području Alepa.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Ruski bombarderi i iranske trupe pomagali su snagama sirijskog predsednika Bašara al-Asada u opsadi ključnog pobunjeničkog grada Alepa u protekle dve nedelje, dok Vašington traži prekid vatre i humanitarni pristup pobunjeničkim gradovima pod opsadom, ali preti takozvanim „planom B“ ukoliko pregovori propadnu.

„Aktivnosti Rusije u Alepu u regionu sada mnogo više otežavaju pregovore i vođenje ozbiljnih razgovora“, rekao je Keri prošle nedelje.

Specijalni izaslanik SAD za borbu protiv Islamske države Bret Megark tvrdi da ruska vazdušna kampanja direktno ide na ruku džihadistima.

Iako je Moskva obećala da će izneti nove ideje kako bi se pokrenuo mirovni proces u Minhenu, Rusija i Iran su nepopustljivi u stavu da su pobunjenici u Alepu teroristi koliko i Islamska država, te da rešenja nema dok oni ne budu vojno poraženi.

Opozicija, s druge strane, kaže da se neće vratiti na pregovore u Ženevi, predviđene za 25. februar, ukoliko se ne okonča opsada režimskih trupa i vazdušni udari.

72

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh