Svet

Lavrov i Keri: Za tešnju koordinaciju Moskve i Vašingtona

„Potvrdili smo da je neophodno rešavati humanitarne probleme u Siriji. Sa svoje strane, govorili smo o tome koji su planovi ruske vojske kako bi se realizovala humanitarna pomoć Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta, kao i drugih nevladinih organizacija“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva spremna da ubuduće tešnje koordiniše svoje poteze sa koalicijom koju predvode SAD, pogotovu kada je reč o borbi protiv terorizma.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da ni Moskva ni Vašington neće učestvovati u sirijskim pregovorima koji su planirani za 25. januar, već će se ponašati kao spoljni posmatrači.

„Ni Rusija ni SAD, ni drugi učesnici međunarodne grupe podrške Siriji neće učestvovati u pregovorima između sirijskih vlasti i opozicije, već će preuzeti ulogu posmatrača, kako bi se postigao dogovor dveju strana o prelaznom periodu, uvojio novi ustav i odredio datum izbora“, kazao je Lavrov, prenosi Sputnik.

On je dodao da „Armija islama“ neće moći da učestvuje u sirijskim pregovorima, jer to nije predviđeno rezolucijom o Siriji koju je usvojio Savet bezbednosti UN.

Potreban kompromis za Donbas

Lavrov i Keri razgovarali su i o situaciji na jugoistoku Ukrajine i istakli da konačno rešenje zavisi od političkog procesa.

Glavni dugoročni zadatak, od čega i zavisi konačno rešenje za situaciju u Donbasu, je uokviriti politički proces, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, pitanje lokalnih izbora u Donbasu, koje je usaglašeno sa ukrajinskim zakonodavstvom, mora biti razmatrano u paketu sa ostalim elementima dogovora, među kojima su i amnestija svih učesnika u dešavanjima na jugoistoku Ukrajine, dodeljivanje specijalnog statusa Donbasu, kao i usvajanje odgovarajućih ispravki u ukrajinskom Ustavu.

Lavrov je, takođe, istakao da su Moskva i Vašington saglasni da sporazum iz Minska ne sme biti tumačen onako kako to kome odgovara, već da su u njemu propisane sve tačke koje ukrajinske vlasti i pobunjenici moraju u potpunosti da sprovedu.

Neophodno je tražiti kompromis kako bi se sve tačke iz sporazuma realizovale, a ne kako bi se one menjale. Isto mišljenje dele i naši američki partneri, zaključio je Lavrov.

Protiv podele Iraka, Sirije i Libije

Šef ruske diplomatije je istakao i da su Rusija i SAD kategorički protiv teritorijalne podele Iraka, Sirije i Libije.

Naš zajednički stav je da se na Bliskom istoku i severu Afrike mora poštovati teritorijalni suverenitet svih zemalja, rekao je on.

Pre svega, dodao je, to se odnosi na Irak i Siriju, budući da su mnoge zemlje već govorile kako ne bi bilo loše na tim teritorijama oformiti nekoliko država.

„Rusija i SAD su kategorički protiv toga i učinićemo sve što je u našoj moći kako se takav scenario ne bi realizovao“, naglasio je Lavrov.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh