Gradovi

Lavrov: Lideri IS u stalnom kontaktu sa turskom vladom

MOSKVA – Lideri Islamske države u stalnom su kontaktu sa turskom vladom u pronalaženju novog pristupa ratu u Siriji, dok ruske vazduhoplovne snage presecaju ustaljene krijumčarske rute, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija ima obaveštajne podatke da komanda IS nastavlja sa tajnim pregovorima sa turskim rukovodstvom, rekao je Lavrov u intervjuu ruskom listu „MK“ povodom Dana diplomata.

Moskva je bila „zapanjena“ stavom koji je iznela nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Turskoj, da su ruski vazdušni udari odgovorni za porast broja izbeglica koje sa Bliskog istoka stižu u Evropu, istakao je Lavrov.

Nemačka kancelarka nije rekla ni reč o teroristima u Siriji koji se finansiraju krijumčarenjem oružja, municije i druge opreme iz Turske, koja otvoreno ucenjuje Evropsku uniju problemom izbeglica, naveo je Lavrov.

Vazdušni udari ruskih snaga u Siriji doveli su do značajnog prekida u „tradicionalnim krijumčarskim rutama“, tako da Turska ozbiljno razmatra stvaranje tampon zona u Siriji, naglasio je Lavrov, prenela je RT.

„Naravno (takve zone) bile bi narušavanje svih principa međunarodnog prava i takođe pojačale napetosti“, kazao je Lavrov.

On je dodao da Turska podiže šatorske kampove i neku vrstu „građevinskih struktura“ na sirijskoj strani granice, oko 200 metara unutar teritorije te države.

U isto vreme, Lavrov ne veruje da je turska invazija u punom obimu u Siriji moguća i da će, prema njegovom mišljenju, Ankara svoje akcije ograničiti na „sitne provokacije“.

Foto Tanjug/S. Ilić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh