Novosti online

Лавров: Није требало забрањивати мелдонијум

МОСКВА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да лек због кога је тенисерка Марија Шарапова суспендована никад није ни требало да буде забрањиван.Лавров је оценио да је одлука „врло чудна”, што је слично мишљење које је изнео и изумитељ лека.

„Последњих дана смо стално слушали коментаре специјалиста, укључујући и изумитеља супстанце. Они јасно и професионално објашњавају да то уопште није допинг, већ нормалан метод подршке телу и његовим основним функцијама”, рекао је Лавров за руску телевизију Рен.

Шарапова је у понедељак признала да је на Отвореном првенству Аустралије била позитивна на мелдонијум, лек који побољшава циркулацију и који се раније користио да побољша издржљивост совјетских војника.

Тај лек је од 1. јануара забрањен у спорту, а Светска антидопинг агенција (WАДА) објавила је да је то учињено зато што постоје докази да мелдонијум побољшава капацитете спортиста и да је његово коришћење распрострањено.

Лавров је, међутим, затражио да WАДА изнесе још доказа да мелдонијум побољшава перформансе спортиста и наговестио да то можда има везе са совјетским пореклом лека.

„Скорашња ситуација нас наводи на многа питања због налета суспензија и оптужби који су уперени на наше водеће и велике спортисте”, рекао је Лавров.

У среду је у британском Журналу спортске медицине објављено истраживање у коме се наводи да је прошле године на Европским играма у Бакуу до 490 спортиста користило мелдонијум, који тада није био забрањен.

Ове године су позитивни на мелдонијум били Шарапова и неколико руских спортиста, али и шведска атлетичарка Абеба Арегави и грузијски рвач Давит Модзманашвили, освајач сребрне медаље на Олимпијским играма у Лондону.

Руска биатлонска унија саопштила је данас да је на мелдонијум био позитиван и Едуард Латипов, који је лек користио прошлог месеца. Он је трећи биатлонац који је био позитиван на овај лек, након Олге Абрамове и Артјома Тишченка из Украјине.

Међународна биатлонска унија суспендовала је све троје. преноси Бета.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh