• Gradovi

  Lavrov: Razgovor Putin-Tramp bio dobar

  Prvi razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, bio je dobar jer je pokazao uzajamno poštovanje, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da datum i mesto njihovog sastanka tek treba da budu dogovoreni.

  „Razgovor Putina i Trampa u subotu bio je dobar, rekao bih, u političkom i ličnom smislu. Pokazao je uzajamno poštovanje i želju oba lidera da komuniciraju bez držanja lekcija i uz oslanjanje na nacionalne interese svojih zemalja“, rekao je Lavrov.

  Taj telefonski razgovor je pokazao, dodao je Lavrov, da postoji niz oblasti u kojima se interesi Rusije i SAD poklapaju, prenosi TASS.

  Lavrov je rekao da je Rusija spremna da u svakom trenutku razgovara sa SAD o borbi protiv terorizma, dodajući da dve zemlje imaju neograničene mogućnosti za saradnju u toj borbi.

  „Rad na ekspertskom nivou bi verovatno trebalo da postane redovan čim svi članovi kabineta Donalda Trampa koji rade na spoljnim poslovima preuzmu dužnost“, rekao je šef ruske diplomatije.

  Datum i detalji eventualnog sastanka dvojice lidera, Lavrov je rekao da tek treba da budu dogovoreni.

  Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da se radi na organizovanju sastanka i da je osoblje i Kremlja i Bele kuće dobilo uputstva da pripreme sastanak.

  Nije isključeno, dodao je, da bi predsednici mogli da se sastanu pre Samita G20 u Hamburgu početkom jula.

  Peskov je rekao da je telefonski razgovor Putina i Trampa bio „dobar i konstruktivan“ i dodao da tom prilikom nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori.

  „Sada je teško govoriti o bilo kakvim sporazumima. Prvo je potrebno odlučiti o datumu i mestu sastanka dva predsednika“, rekao je Peskov i dodao da će na sastanku nastaviti detaljno da razmatraju pitanja koja su pomenuli u telefonskom razgovoru, prenosi TASS.

  Pitanja o kojima bi mogao da bude postignut neki dogovor, prema Peskovu, uključuju borbu protiv terorizma, strateška stabilnost, rešavanje regionalnih sukoba i bilateralni odnosi.

  Peskov je rekao da je Moskva videla „spremnost Vašingtona da dijalogom rešava teške probleme“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com