Gradovi

Lavrov: Rusija zainteresovana za razgovor sa OPEK-om

ABU DABI – Rusija je zainteresovana za razmenu mišljenja sa drugim zemljama-proizvođačima nafte, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdulahom bin Zajedom Al Nahijanom.

„Zainteresovani smo da obezbedimo zajedničko razumevanje onoga što se događa na svetskim energetskim tržištima, kao i za razmenu mišljenja“, rekao je ruski šef diplomatije u Abu Dabiju, a prenosi agencija TAS.

„Organizovali smo takvu interakciju i razmenili mišljenja s kolegama, kako iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), tako i sa državama izvan te organizacije“, naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „postoji zajednički interes u sadašnjoj situaciji i ta interakcija treba da se nastavi upravo u ovom obliku“.

„Takođe smo otvoreni i za druge oblike saradnje ako postoji opšti interes za održavanje sastanka između članica OPEK-a sa zemljama proizvođačima. Naravno da ćemo se pridružiti tom procesu i da ćemo biti spremni za delovanje u onoj formi i u okviru onih parametara oko kojih se saglase sve strane“, rekao je Lavrov.

On je izrazio uverenje da je „dijalog i praćenje kretanja na tržištu nafte u interesu svih strana“.

Iz OPEK-a je prošle nedelje najavljeno da će u februaru biti održan sastanak tog „naftnog kartela“ na kom bi se razmotrilo preduzimanje zajedničkih akcija za potencijalno smanjenje proizvodnje kako bi se podržale cene „crnog zlata“, i navedeno je da je na taj skup pozvana i Rusija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je tada rekao da je Moskva „potvrdila potencijalno učešće na tom sastanku“.

OPEK je ranije, u decembru prošle godine, odbacio pozive za smanjenje proizvodnje, opredelivši se radije za borbu za tržišni udeo.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh