Gradovi

Lavrov: Ruski vazdušni napadi preokrenuli situaciju u Siriji

MOSKVA – Vazdušni napadi ruske vojske kao podrška snagama lojalnim predsedniku Sirije Bašaru al Asadu pomogle su da se preokrene situacija u Siriji, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Delovanje ruskih vazduhoplovnmih snaga, kao odgovor na zahtev sirijskih lidera – zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i samnji teritorija koju kontrolišu teroristi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

On je ocenio da je nemoguće postići mirovni sporazum u Sirji ukoliko Kurdima ne bude upućen poziv da učestvuju u pregovaračkom procesu.

Bilo bi nefer i kontraporduktivno zaustaviti Kurde da uzmu učešće u mirovnim pregovorima, rekao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

„Mi smo spremni za… najkonstruktivniju saradnju sa zapadnim partnerima, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države… ali samo i ekskluzivno na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama, bez mešanja u unutrašnje poslove“, rekao je Lavrov.

On je dodao da su američki antiraketni štit i ekspanzija NATO sve bliže granicama Rusije – „destabilzujući i kratkovidi“.

Lavrov je naveo i da bi predloženi gasovod Severni tok 2 doneo korist i Rusiji i Nemačkoj.

AP Photo/Ivan Sekretarev

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh