Svet

Lavrov:Turska već počela da polaže pravo na delove Sirije

„Postoje indicije da rukovodstvo Islamske države održava tajne kontakte sa turskim zvaničnicima“, rekao je Lavrov u intervjuu za list „Moskovski komsomolec“.

Lavrov je naveo da oni „razmatraju alternativne opcije u trenutnim okolnostima kada su vazdušni udari naših snaga ozbiljno ograničili mogućnosti tradicionalnih ruta krijumčarenja“, preneo je Tas.

„Veoma smo zabrinuti zbog poruka koje konstantno dolaze javno i preko privatnih kanala da Turska planira, ili je možda već počela, da polaže pravo na delove sirijske teritorije pod izgovorom da tamo podiže kampove, gde se skupljaju sirijske izbeglice jer im nije dozvoljeno da pređu tursku granicu“, kazao je Lavrov.

sergej lavrov

Turska stalno govori o formiranju bezbednosne zone na sirijskoj teritoriji, oslobođenu od Islamske države, rekao je Lavrov, dodajući da je, prema ruskim informacijama, Ankara već to pitanje razmatrala u NATO.

„To će, naravno, predstavljati kršenje svih principa međunarodnog prava i značajno dovesti do eskalacije“, istakao je Lavrov.

Novi predlozi Moskve za Siriju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je u utorak da je Moskva predstavila Vašingtonu nove predloge za okončanje građanskog rata u Siriji.

Lavrov je u intervjuu za list „Moskovski Komsomolets“ naveo da je plan specifičan i jednostavan, ali nije precizirao detalje.

Kako prenosi AP, Lavrov bi trebalo u četvrtak da se u Minhenu sastane sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Šef ruske diplomatije je odbacio kritike da je Rusija doprinela neuspehu mirovnih pregovora o Siriji u Ženevi prošle sedmice time što su dali vazdušnu podršku napredovanju snaga sirijske vlade severno od Alepa.

On je okrivio Tursku, tvrdeći da je ona podstakla konflikt snabdevajući islamiste oružjem i zalihama i kupujući naftu od njih.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh