• Politika

  Lazarević: Preživeo sam haško gubilište

  Vladimir Lazarević, hagFoto: screenshot/YouTube

  „Osuđen sam bez ijednog dokaza, ali sam uspeo da preživim haško gubilište. Imam iza sebe deset izgubljenih godina. Zašto? Nisam osuđen za jedno konkretno nedelo, niti moje, niti mojih boraca, njih 70 hiljada, niti za jedno delo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila ratovanja“, rekao je Lazarević na niškom aerodromu gde mu je priređen doček.

  Vladin avion sa generalom Lazarevićem sleteo je oko 14.20, a sa njim su bili ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić, koji su po njega otišli u Hag.

  Na aerodromu su ih sačekali ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Raško-prizrenski Teodosije, predstavnici grada Niša i udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji.

  Lazarević se zahvalio svima koji su ga sačekali i naglasio da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao prištinskim korpusom.

  „Pretekao sam Haško gubilište, duboko uveren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljudi, sve vreme. Izvor mog opstanka, bilo je mojih 600 stradalih saboraca i preko 2.000 ranjenih“, kazao je on.

  Selaković i Gašić su ocenili da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

  „Zahvaljući generalu danas su slobodni i Niš, Kraljevo, Valjevo i Kruševac, svi naši gradovi i sela“, rekao je Selaković.

  Lazarević je u haškom zatvoru proveo više od 10 godina, gde se razboleo i operisan je nekoliko puta.

  Lazarević je bio osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

  Lazarević stigao iz Haga foto @ZKosanovicAJB#rtsvestihttps://t.co/gdvoErVax7pic.twitter.com/jgx75bE6OJ

  — RTS Vesti (@RTS_Vesti) December 3, 2015

  On je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna nakon žalbe smanjena na 14 godina.

  Nis #lazarevicpic.twitter.com/Nfl21T5Eib

  — Zoran Kosanovic (@ZKosanovicAJB) December 3, 2015

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com