• Gradovi

  Lazna doktorka bez diplome lecila dve godine u Opštoj bolnici u Vršcu

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će ubuduće biti stroža kontrola diploma prilikom zapošljavanja zdravstvenih radnika i da će biti kontaktirani i fakulteti gde je ona stečena.

  Vrščanka Višnja Đumić više od dve godine radila je kao lekar Opšte bolnice u Vršcu, iako nikada nije završila studije.

  Prevara je otkrivena kada je bolnica uputila zahtev Ministarstvu zdravlja za njenu specijalizaciju iz oblasti pedijatrije, a tada je otkriveno da je, osim diplome, lažirala i zahtev i uverenje o položenom stručnom ispitu za doktora medicine pred komisijom ministarstva.

  Lažnim prikazivanjem činjenica, Đumićeva je svesno dovela i više od dve godine održavala u zabludi rukovodstvo bolnice, koje ju je, kao ćerku uglednih medicinskih radnika, smatralo osobom od poverenja.

  Zbog svega toga je početkom aprila udaljena sa posla.

  Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja, koji je i uvideo brojne nepravilnosti, protiv Đumićeve je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu, a iako smo kontaktirali i tužilaštvo i bolnicu, nismo uspeli da dobijemo više informacija.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se ubuduće vršiti stroža kontrola diploma prilikom zapošljavanja zdravstvenih radnika: „Sada ćemo još budnije sve to posmatrati, proveravati, kontaktiraće se fakulteti, sve ostale ustanove odakle dođe taj dokument, jer nismo se nadali da neko tako nešto može da uradi. Mogu da poručim svima koji pomisle nešto slično da urade, ili su već uradili, da ćemo do svakog od njih stići i da niko neće biti zaštićen“, rekao je ministar.

  Lončar: Još slučajeva koji će iznenaditi javnost

  Lončar je dodao da je Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja otkrio još slučajeva koji će iznenaditi javnost, ali da o njima ne može sada da govori jer su procesi u toku.

  Konkurs za zapošljavanje zdravstvenih radnika sprovode zdravstvene ustanove, a Lončar kaže da će, nakon što je otkrivena žena koja je sa lažnom diplomom lekara lečila decu u Vršcu, ministarstvo proveriti svaki sumnjiv slučaj koji se pojavi.

  Ministar je pojasnio da je „lažna doktorka“ otkrivena jer se pojavila nelogičnost da nije predavala dokumentaciju za specijalizaciju, a ustanova je želela da ima specijalistu.

  On je poručio svima koji pomisle nešto slično da urade „da će do svakog od njih doći i da će se svaki sumnjiv slučaj diplome biti proveren“.

  „Moramo da uradimo kontrolu. Sada ćemo još budnije sve to posmatrati, proveravati, kontaktiraće se fakulteta, sve ostale ustanove odakle dođe taj dokument, jer nismo se nadali da neko tako nešto može da uradi“, rekao je ministar.

  On je podsetio da je Ministarstvo zdravlja formiralo antikorupcijski tim i da u zdravstvu važi nulta tolerancija na korupciju.

  „Svaki dinar koji se u zdravstvu potroši građani moraju da znaju gde je otišao“, zaključio je ministar.

  Izvor: RTV

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com