Gradovi

Lažna zabrinutost i beskrupulozni napadi na vladu zbog NATO

BEOGRAD – Potpredsedik Vlade Srbije Ivica Dačić je, povodom napada na Vladu Srbije da zemlju vodi u NATO, te da se Srbija suviše približila Rusiji, poručio da je u oba slučaja reč o lažnoj zabrinutosti i izgovoru za još jedan beskrupulozni napad na tu instituciju, koja vodi jasnu politiku – vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi sa Rusijom.

Dačić podseća da je Okvirni dokument, čime je Srbija i formalno postala učesnica Programa Partnerstvo za mir, 14. decembra 2006. u Briselu potpisao tadašnji predsednik Boris Tadić.

„Nakon toga je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. uručio u sedištu NATO-a Prezentacioni dokument, kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO. U to vreme je, da podsetim, premijer bio Vojislav Koštunica. Sve što je do danas rađeno u saradnji sa NATO definisano je u ovim dokumentima, uključujući i IPAP kao viši oblik saradnje. Ni u jednom aktu Vlade Srbije se ne predviđa učešće u Akcionom planu za članstvo, što NATO poštuje“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

I SOFA sporazum i sporazum o logističkoj podršci imaju sve države partneri, objasnio je i precizirao da se u slučaju Srbije ovim stvaraju uslovi za modernizaciju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu.

A kad je reč o SOFI sa NATO, to je dvostrani sporazum, tako da privilegije uživaju i naše oružane snage na teritoriji NATO-a, za razliku od sporazuma koji je potpisao Tadić sa Kondolizom Rajs, koji daje privilegije samo američkoj vojsci, sa čim se saglasila Koštuničina vlada, istakao je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Kada je reč o Nišu, vlade Rusije i Srbije su 20. oktobra 2009. godine, Dačić podseća da je prilikom posete predsednika Dmitrija Medvedeva, u prisustvu Tadića, potpisan Sporazum o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

Njime je, kaže, definisano osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i da rusko osoblje uživa pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Nikad nije bilo reči o njihovom diplomatskom statusu“, poručio je Dačić.

Foto Tanjug, R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh