• Gradovi

  Легализацијом канaбиса Грчка постаје „Калифорнија Европе”

  Грчка, поред туризма и захваљујући доброј клими, нову привредну шансу види у производњи медицинског канабиса, који је легализован пре две године. Захваљујући брзој реакцији и легализацији, индустријски и медицински канабис би, како се рачуна, већ за годину, две требало да донесе велике приходе.

  У центру Атине, на авенији Панепистимију, постављен је први аутомат на ком може да се купи канабидиол. У питању је уље које ублажава бол, има антиинфламаторно дејство, али не и психоактивни ефекат, дакле – не изазива омамљеност. Такође, с обзиром на то да су узгој и производња медицинског канабиса постали легални, он је у ушао и у сферу гастрономије, па се тако, у Ексхархији, у центру грчке престонице, може купити сувлаки и димљена риба у хлебу с уљем канабиса.

  Окретање Грчке медицинском канабису случај је у још десетак земаља Европе, као што су Хрватска или Македонија, где се канабисово уље продаје у апотекама. Још 2016, на иницијативу Сиризиних посланика у парламенту, легализована је производња канабиса у индустријске, а 2017. и у фармацеутске и медицинске сврхе, када је укинута и свака забрана узгоја и производње. Дозволу за узгој конопље већ има преко десет приватних фирми, док је ових дана потписан нови споразум о експлоатацији земљишта за гајење индустријског и фармацеутског канабиса. Главни инвеститор „Урбан селект капитал корпорејшен” очекује да би већ 2021. приход са поља канабиса могао да достигне 22 милијарде евра.

  Америчка компанија из Охаја која је у Грчкој већ уложила 12 милиона евра у узгој, обраду и извоз медицинског и индустријског канабиса сматра да је ово подручје „Калифорнија Европе”, те да је Атина правилно поступила када је међу првима створила услове не само за производњу већ и за извоз конопље.

  Чињеница да се Грчка налази на раскрсници између три континента, да има једноставан приступ тржиштима осталих европских земаља, довољно сунца и воде, идеални су услови за стицање допунских прихода и јачање нове привредне гране.

  Током ове године пуном паром би требало да почну са радом погони за прераду текстилног и фармацеутског канабиса на северу Грчке у које је уложено 225 милиона евра и у којима ће посао добити 2.000 радника. С обзиром на то да се свакодневно издају нове дозволе очекује се да ће инвестиције за три године достићи преко 1,5 милијарду евра управо у сфери експлоатације марихуане у медицинске сврхе.

  Подсетимо да су трагови канабиса откривени у грчким гробницама из 200. године пре нове ере. Према неким списима, канабис је у Тракији где су живели коњаници и ловци коришћен за упадање у такозвану шаманску екстазу којом су призивали визије и пророчанства. Иако се о томе мање говори, има индиција да је пара коју су удисале пророчице у Делфима биле од запаљене марихуане.

  У медицинске сврхе, у древној Грчкој, осушени лист користио се за заустављање криварења из носа, док се од семенки потапаних у воду или вино добијао напитак који је смањивао бол и лечио упалне процесе.

  У сваком случају, лековити производи из канабиса ће се на грчком тржишту појавити тек идуће године. Да би се кренуло у производњу, фирме морају да испуне законске услове употребе семе канабиса које испуњава прописане критеријуме. Уопште, процедура за издавање лиценце за производњу готових медицинских производа од канабиса, транспорт и складиштење морају бити одобрени од стране министарства економије и развоја као и здравља и хране с обзиром на то да се канабис и даље налази на листи супстанци које изазивају зависност. Прве две дозволе за узгој и прераду медицинског канабиса издате су у новембру прошле године док је већ у јануару 2019. одржан у Атини фестивал канабиса на коме је учествовало 150 излагача из земље и света и на коме су приказани семе, коктели, медицински испаривачи, и све то у циљу информисања јавности о достигнућима у овој сфери.

  У сваком случају, оно што је некад било кривично дело, у савременом свету прераста у индустријски бум, а за Грчку у шансу да се макар на овај начин извлачи из економске кризе.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com