• Zdravlje

  Lek koji podmlađuje mozak?

  lek, lekovi, pilula, piluleFoto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Naučnici su otkrili da montelukast, koji se prodaje pod nazivom Singulair i predstavlja lek za astmu, može da preokrene proces starenja u mozgu kada su to testirali na pacovima.

  Ovaj lek, koji se takođe koristi i da leči alergijske reakcije, će možda uskoro biti upotrebljen na ljudima koji boluju od Alchajmera.

  Stariji pacovi kojima je dat lek su uradili testove memorije i inteligencije jednako dobro kao i mlađi pacovi. Starije životinje su imale 20 meseci, što je ekvivalent ljudskom dobu između 65 i 75 godina.

  Neurolog Ludvig Ajgner, otkrio je da ovaj lek blokira receptore u mozgu koji pokreću upale i zapaljenja. Isti ovi receptori su uključeni u bolesti kao što su Alchajmer, Parkinsonova i Hantingtonova.

  Pacovi u starijem dobu kojima je dat lek su imali 80 odsto manje zapaljenja u ovim receptorima.

  Ajgnerov tim je takođe otkrio da ovaj lek poboljšava čvrstinu krvno-moždane barijere koja sprečava da infekcije dođu do mozga.

  „U suštini, mozak se podmladio… Smatram da lek preokreće štetu nastalu prilikom starenja. Mi smo uspeli da dovedemo učenje i memoriju do 100 odsto, što je nivo koji je jednak mladim osobama“, rekao je doktor Ajgner.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com